Steenokkerzeelse boeren bezorgd over nieuw subsidiereglement voor natuurverenigingen

Een groep bezorgde boeren heeft maandag persoonlijk een bezwaarschrift overhandigd op het gemeentehuis van Steenokkerzeel. Het bezwaarschift was gericht tegen een nieuw subsidiereglement waarmee natuurverenigingen subsidies zouden kunnen verkrijgen voor de aankoop van gronden in de gemeente. De burgemeester kon de landbouwers naar verluidt geruststellen: “Gronden in actief landbouwgebruik komen niet in aanmerking om aan te kopen met subsidie”

9 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 9 januari 2024 20:19 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Boereactie Steenokkerzeel

Zo’n twintig tractoren kwamen maandag voorrijden bij het gemeentehuis van Steenokkerzeel waar het schepencollege in de namiddag bijeen was voor zijn wekelijkse vergadering. Een nieuw subsidiereglement, dat door Natuurpunt zou zijn voorgesteld, baarde de boeren in de regio veel zorgen. Met dit subsidiereglement zouden natuurverenigingen in de buurt subsidies verkrijgen voor de aankoop van gronden. Dit zou de druk op landbouwgrond verder vergroten, zo was de bezorgdheid van de boeren.

Meer ruchtbaarheid

 “We hadden het ook gewoon via mail kunnen doorsturen, maar door met enkele tractoren naar het gemeentehuis af te zakken, wilden we meer ruchtbaarheid aan dit dossier geven”, zegt initiatiefnemer en boer Kevin Bertens uit Perk. “We vrezen namelijk voor de toekomst van onze landbouwgronden door een nieuw reglement dat Natuurpunt aan het gemeentebestuur voorlegde.”

De boeren in de regio vragen dat gronden in actief landbouwgebruik uitgesloten worden voor een subsidie, net als herbevestigd agrarisch gebied. Volgens Els Corbeels, die als provinciaal secretaris van Boerenbond Vlaams-Brabant bij het gemeentelijke bezoek aanwezig was, vonden de landbouwers een luisterend oor in Steenokkerzeel. De gemeente toonde veel begrip voor de bezorgdheden.

Burgemeester schaart zich achter de boeren

Volgens Corbeels gaat het college van burgemeester en schepenen in op de vraag van de landbouwers om deze extra voorwaarden toe te voegen bij het subsidiereglement. “Dat is een duidelijk en sterk signaal van de gemeente Steenokkerzeel. Waardevolle landbouwgrond bepaalt mee het landelijk karakter van de gemeente en moet bewaard blijven.”

Bron: HLN / Eigen berichtgeving

Beeld: Boerenbond

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek