Primeur in Nederland: natuur krijgt rechtspersoonlijkheid

In de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten, krijgt de natuur een ‘voogd’ die opkomt voor haar belangen. De Limburgse gemeente is hiermee de eerste in Nederland die de natuur erkent als rechtspersoon.

8 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 januari 2024 17:55
Lees meer over:

Vorige week heeft de gemeenteraad van Eijsden-Margraten een motie aangenomen die ervoor moet zorgen dat de natuur in de gemeente haar eigen rechten en plichten krijgt. Daarbij worden de belangen van de natuur meegenomen in elk raadsbesluit. 

De voorstel kwam op initiatief van oppositiepartij PRO Eijsden-Margraten (een lokale samenwerking van PvdA, GroenLinks en D66) en haalde een ruime meerderheid in de gemeenteraad. De partijen vinden naar eigen zeggen dat er in hun gemeente niet zorgvuldig genoeg omgegaan wordt met de natuur.

Primeur voor Nederland

Het is een primeur in Nederland, zo zegt natuurjurist Laura Burgers van de Universiteit van Amsterdam. "In ons huidige recht hebben mensen plichten jegens de natuur, maar de natuur zelf heeft geen rechten. In de praktijk betekent dit dat bij de bouw van projecten de natuurbelangen minder worden meegewogen", legt ze uit aan het Nederlandse nieuwsprogramma Editie NL. "Ook al zijn er belangenorganisaties en politieke partijen die opkomen voor de stem van de natuur."

Nu de natuur een rechtspersoon is, kan het via een juridische constructie optreden als een volwaardig en handelingsbekwaam persoon. Op deze manier heeft de natuur rechten en wegen de belangen van de natuur zwaarder mee bij plannen die worden gemaakt. De Nederlandse natuurwachter Jasper is enthousiast over het besluit: "Het zorgt ervoor dat de rechten van de natuur niet meer afhankelijk zijn van het bestuur, maar dat ze gelden voor langere tijd. De natuur krijgt haar eigen recht om behouden en beschermd te worden. Ik vind dat belangrijk."

Ook in andere landen bestaan er al zo’n 400 vergelijkbare initiatieven. "Hoe dit er in de praktijk uitziet, verschilt per land", zegt Burgers. "In Spanje is onlangs een lagune als rechtspersoon erkend. En in Nieuw-Zeeland een bos, berg en rivier. Daar is een soort voogd of vertegenwoordiger aangewezen." In Ecuador zijn de rechten van de natuur in 2008 vastgelegd in de grondwet. "Dit betekent dat iedereen namens de natuur naar de rechter mag gaan", vertelt de natuurjurist.

Hoe het nieuwe beleid er in Eijsden-Margraten precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Het gemeentecollege komt binnenkort samen om te bespreken hoe de plannen worden vormgegeven.

INBO: “Overheid moet meer durven onteigenen voor natuurrealisatie”
Uitgelicht
Om de biodiversiteit te versterken en de doelen van de Europese Green Deal te halen, moet Vlaanderen zich inzetten om een samenhangen natuurnetwerk te realiseren. Daar kan de...
20 september 2023 Lees meer

Bron: RTL Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek