Glabbeek, Natuurpunt en landbouw strijken plooien glad over natuurbeheerplan

Lachende gezichten rond de tafel in Glabbeek vorige week tijdens een overleg tussen Natuurpunt en een aantal landbouwvertegenwoordigers. Na alle heisa over het natuurbeheerplan dat Natuurpunt had ingediend zonder medeweten van de lokale besturen en de landbouwsector, gingen alle partijen samen aan tafel en vonden op aansturen van Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans een compromis. Ook op Vlaams niveau lijkt er intussen één en ander te bewegen over de natuurbeheerplannen.

25 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 oktober 2023 17:31 Griet Lemaire
Lees meer over:
Glabbeek overleg Natuurpunt landbouw_FB Peter Reekmans

Ontevredenheid bij lokale besturen en landbouwers

Het was een boze burgemeester van Glabbeek die de kat de bel aanbond. Hij noemde de handelswijze van Natuurpunt bij de opmaak van het natuurbeheerplan Brongebieden van de Vossel “ronduit arrogant”. Hij vond het onbegrijpelijk dat de betrokken gemeenten niet op de hoogte werden gebracht, wat achteraf wel werd weerlegd door het Agentschap Natuur en Bos. Dat had de gemeente wel aangeschreven. Dat ook de landbouwsector niet was ingelicht over het plan, terwijl er ruim 500 hectare van verschillende landbouwers en eigenaars mee werd ingetekend in het globale kader van het natuurbeheerplan, was eveneens een doorn in het oog van burgemeester Reekmans.

Voor landbouworganisaties Boerenbond en ABS is de werkwijze bij de opmaak van natuurbeheerplannen al langer een doorn in het oog. Volgens hen is er te weinig transparantie in het traject. Ook de manier waarop de globale kaders, een soort visiegebied voor de toekomst, worden ingetekend, is voor hen problematisch omdat Natuurpunt aankoopsubsidies kan ontvangen voor de gronden die in deze globale kaders liggen. Dat daarbij ook geen rekening wordt gehouden met ruimtelijke afspraken en er ook herbevestigd agrarisch gebied wordt ingetekend in deze globale kaders, vinden de landbouworganisaties ook problematisch.

Compromis na lokaal overleg

Burgemeester Reekmans heeft intussen via zijn Facebook-kanaal laten weten dat er overleg is geweest tussen het gemeentebestuur, Natuurpunt en vertegenwoordigers van de landbouwsector. “We zijn tot een aangepast natuurbeheerplan in onze gemeente en onze regio gekomen waar zowel landbouw als natuur beter van wordt”, stelt hij. “De deelgebieden van Natuurpunt zullen in het aangepast natuurbeheerplan verbonden blijven, maar de landbouwgronden in herbevestigd agrarisch gebied worden herbekeken. Als landbouwgemeente staken we onze nek uit voor onze landbouwers en zijn we uitermate tevreden dat we Natuurpunt hebben kunnen overtuigen om zijn plannen aan te passen.”

Dat bevestigt ook Leen Schrevens, voorzitter van de gemeentelijke landbouwraad, aan Het Laatste Nieuws. “In het oorspronkelijk natuurbeheerplan werd een gebied van 513 hectare opgenomen, waaronder maar liefst 395 hectare landbouwgronden”, zegt ze. “Door voor de 259 hectare landbouwgronden in herbevestigd agrarisch gebied uit het oorspronkelijk plan aanpassingen te gaan doen en ook rekening te houden met de bedrijfszetels van alle landbouwbedrijven in onze gemeente en regio kunnen we tenminste wel tot een aangepast natuurbeheerplan komen dat voor de landbouwers aanvaardbaar is.”

Meer transparantie voor natuurbeheerplannen

De vraag om meer transparantie over de natuurbeheerplannen vanuit de landbouworganisaties klonk ook door in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement. Stijn De Roo (cd&v) stelde er vragen over aan bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA). Zij liet verstaan dat binnenkort via drie kanalen zal gecommuniceerd moeten worden over de publieke consultatie van ontwerp-natuurbeheerplannen. Tot nu toe kon de aanvrager kiezen om dit ofwel via één regionale krant ofwel via de gemeentelijke informatiekanalen ofwel via aanplakking te doen.

De minister bereidt een wetswijziging voor zodat het op alle drie de hiervoor beschreven wijzen moet bekendgemaakt worden. Dat heeft ze intussen ook aangekondigd via een persbericht. Aanpassingen aan de verouderde milieuwetgeving werden intussen voorgelegd aan de adviesraden en Demir hoopt dat de wijzigingen in de loop van 2024 kunnen ingaan. Volgens De Roo is zo’n wetswijziging geen must. “Het volstaat om een eenvoudige instructie aan het Agentschap Natuur en Bos te geven”, stelt hij.

Daarnaast betreurt De Roo dat de minister niet inging op zijn suggestie om eigenaars en gebruikers van de gronden in natuurbeheerplannen persoonlijk aan te schrijven en hen een individueel antwoord te bezorgen op hun bezwaar. Ook was hij vragende partij om de goedgekeurde plannen, kaarten en het verslag van de consultatie- en adviesronde permanent te ontsluiten via de website van ANB, maar ook daarin kwam Demir hem niet tegemoet.

Tot slot wou het cd&v-parlementslid ook dat het opnemen van (herbevestigd) agrarisch gebied in natuurbeheerplannen in de toekomst zou vermeden worden. “Het dossier in Glabbeek toont aan dat de huidige werkwijze van de natuurbeheerplannen tot problemen leidt omdat ze een voorafname maken op ruimtelijke processen en de beslissingen van lokale besturen”, aldus De Roo. Hoewel de minister dit kan doen zonder de regelgeving te wijzigen, wou ze toch niet ingaan op die vraag.

Beeld: Facebook Peter Reekmans

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek