Ook koning en diplomaten jagen niet meer zonder examen

Leden van het Koningshuis en diplomaten moeten voortaan deelnemen aan een jachtexamen vooraleer ze mogen gaan jagen. Dat is nu al het geval voor elke andere jager, maar tot voor kort kon een kleine groep hooggeplaatsten van een vrijstelling genieten. Een verouderde wet, vindt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Verder introduceert ze een bredere publieke consultatie over natuurbeheerplannen en wil ze nachtkijkers en geluidsdempers mogelijk maken voor de jacht op everzwijnen.

23 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 oktober 2023 18:03 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
everzwijnavpvarkenspestwildzwijn-1280

“De privileges voor het koningshuis en diplomaten gaan op de schop”, zegt Demir. “Zoals elke burger moeten ook zij het jachtexamen afleggen.” In het verleden moesten zijn niet deelnemen aan het jachtexamen voor het verkrijgen van een jachtverlof.

Demir schrapt ook de gelijkwaardigheid van het getuigschrift van het Franse jachtexamen, zoals dat door onder meer Wallonië en Nederland werd geschrapt. De vereisten tot behalen van het Frans jachtexamen zijn bijzonder laag en vergen logischerwijs geen enkele kennis van de Vlaamse regelgeving. Kandidaat jagers die in Vlaanderen niet slagen voor het examen gaan dit vaak in Frankrijk halen. “Dat ‘hoppen’ naar het makkelijkste jachtexamen in Frankrijk wordt nu onmogelijk gemaakt”, aldus Demir.

Everzwijn

Voor de jacht op everzwijnen vraagt Demir om nachtkijkers en geluidsdempers toe te laten. “Indien de gevraagde aanpassing van de federale wapenwet er eindelijk komt, is de Vlaamse wetgeving er al op voorzien”, zegt de minister.

Natuurbeheerplannen

Op het vlak van natuurbeheerplannen wil Demir dat het publiek beter geïnformeerd wordt over wijzigingen aan plannen of nieuwe plannen. De publieke consultatie over natuurbeheerplannen moet voortaan dan ook ruimer bekend gemaakt worden. Vandaag is dit of in de regionale krant, of via aanplakking of via een gemeentelijk communicatiekanaal. Demir wil hier geen of-verhaal, maar een en-verhaal van maken. “Het is belangrijk om zo veel mogelijk mensen te betrekken bij de natuurbeheerplannen die natuurbeheerders willen zodat ook gereageerd kan worden op ongewenste effecten”, aldus de minister.

Recent was er nog heel wat beroering ontstaan over natuurbeheerplannen die Natuurpunt had ingediend in de Groene Vallei. Zowel Boerenbond als ABS hekelde de niet-transparante wijze waarop dat gebeurde en de eenzijdige intekening van de globale kaders zonder dat daar vooraf overleg over was met de lokale landbouwers en grondeigenaars.

Verouderde wetgeving

Al deze aanpassingen maken onderdeel uit een update van de bestaande milieuregelgeving. Volgens minister Demir dateert de regelgeving over visserij, jacht, natuurbeheer en -soorten uit 1954 en werd die via verschillende, vaak verouderde, wetten en decreten geregeld. De hervormingsregelgeving is bezorgd aan de adviesraden. Minister Demir hoopt dat die in de loop van 2024 kan ingaan.

“Eenzijdig indienen van natuurbeheerplannen door Natuurpunt is ronduit arrogant”
Uitgelicht
In Glabbeek is beroering ontstaan over de natuurbeheerplannen die Natuurpunt heeft ingediend zonder medeweten van de lokale besturen. Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans...
8 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek