EU-voorzitter Zweden wil natuurherstelwet liever niet agenderen op Milieuraad

België vraagt, samen met een aantal andere lidstaten, aan het Zweedse EU-voorzitterschap om de natuurherstelwet komende dinsdag ter bespreking voor te leggen aan de Europese ministers van Milieu. Dat werd overeengekomen in de zogenaamde DGE (directoraat-generaal Europese Zaken), waarin ook de deelstaten zetelen. Zweden zou de bespreking van de natuurherstelwet liever niet agenderen.

14 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 juni 2023 22:00
Lees meer over:
nattenatuur-water-wijmeers-sigmaplan

EU-voorzitter Zweden trapt op de rem

Over de natuurherstelwet is al veel gezegd en geschreven. Het voorstel van de Europese Commissie beoogt het herstellen van de biodiversiteit en de ecosystemen in Europa en het wapenen van de natuur tegen de klimaatverandering. De hoofddoelstelling bestaat erin al die herstelmaatregelen tegen 2030 op minstens 20 procent van de natuur toe te passen. Zowel in het Europees Parlement als in de Raad, de twee instellingen die het voorstel uiteindelijk zullen moeten goedkeuren, roept de natuurherstelwet veel controverse op.

Komende dinsdag staat de wet op de agenda van de Raad, maar er duiken berichten op dat huidig EU-voorzitter Zweden het voorlopig van de agenda wil halen. Het zou de Zweedse premier Ulf Kristersson zijn die daarom vraagt. Zijn partij maakt in Europa deel uit van de Europese Volkspartij (EVP) die sterk gekant is tegen de natuurherstelwet. Zweden vreest vooral dat de natuurherstelwet grote gevolgen zal hebben voor de land- en bosbouwsector. Vooral die laatste is een belangrijke economische sector in het land.

Zweden zou tegen de natuurherstelwet willen stemmen, maar als voorzitter van de Europese Unie ligt dat bijzonder moeilijk. Daarom zou het liever hebben dat de natuurherstelwet komende dinsdag niet wordt behandeld door de Europese Raad. Daardoor schuift Zweden de hete brij door naar Spanje, dat vanaf 1 juli het voorzitterschap overneemt.

Lidstaten willen uitstel met brief tegengaan

Een brief van de Duitse minister van Leefmilieu, mee ondertekend door Frankrijk, Spanje en Luxemburg, vraagt Zweden om het probleem niet voor zich uit te schuiven en de natuurherstelwet komende dinsdag in de Raad te behandelen. België heeft nu, op voorstel van federaal minister Petra De Sutter, besloten om die brief mee te ondertekenen.

De ondertekenende landen drukken in de brief hun vertrouwen uit dat er een akkoord mogelijk is. Ze wijzen er ook op dat het begraven van de wet negatief zou afstralen op het internationale imago van de Unie. "Niemand mag een pauzeknop indrukken voor de natuur", zegt De Sutter. "Dit momentum mogen we niet verliezen. Als Zweden een stemming over de natuurherstelwet eventueel annuleert, negeert het de achteruitgang van de natuur en de impact ervan op mens en economie. Dat moeten we echt voorkomen."

"Zweden heeft enkele goede bijsturingen voorgesteld en wat ons betreft mogen die dindsdag besproken worden op de Raad", is te horen bij het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir. "De regeringen zijn het er over eens dat uitstel weinig zinvol is en niets bijdraagt." Het kabinet wijst er wel op dat Zweden nog met een finale tekst moet komen.

De bijeenkomst van de milieuministers is woensdag ook voorbereid door de permanente vertegenwoordigingen van de EU-lidstaten in Brussel. Daar zou een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten zich voorstander hebben getoond om het voorstel dinsdag op de agenda van de bijeenkomst van de ministers te zetten. Vrijdag wordt het diplomatiek overleg voortgezet. 

"Twintig lidstaten, waaronder België en Nederland, hebben zich uitgesproken voor het behoud van de natuurherstelwet op de agenda van de Raad en voor de voortzetting van de gesprekken met het oog op een compromis. Enkel Polen verzette zich. Nieuw voorstel verwacht voor vrijdag, we geven niet toe", zo tweette federaal milieuminister Zakia Khattabi na afloop van dat overleg. 

In afwachting vindt donderdag ook in de milieucommissie van het Europees Parlement een belangrijke stemming over het dossier plaats.

Bron: Belga / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek