EVP trekt zich terug uit onderhandelingen over natuurherstelwet

De Europese Volkspartij (EVP) wil niet meer onderhandelen over de veelbesproken natuurherstelwet. Dat betekent dat de andere fracties in het Europees Parlement een akkoord zullen moeten trachten te vinden zonder steun van de christendemocraten en conservatieven, waar ook cd&v bij aangesloten is.

31 mei 2023  – Laatste update 31 mei 2023 21:29
Lees meer over:

De natuurherstelwet ligt al langer onder EVP-vuur. De grootste fractie in het Europees Parlement wil het hele voorstel zelfs laten wegstemmen. Dat de groep zich nu helemaal uit de parlementaire onderhandelingen terugtrekt, in afwachting van stemmingen in de bevoegde commissie en in de plenaire vergadering, is het gevolg van het feit dat de andere fracties "niet aan (haar) bezorgdheden tegemoetgekomen zijn".

"In zijn huidige vorm zal de natuurherstelwet tot minder voedselproductie leiden in Europa, de voedselprijzen zelfs nog verder opdrijven, de voedselzekerheid in Afrika mogelijk ondermijnen en infrastructuurprojecten die cruciaal zijn voor onze klimaattransitie blokkeren", zegt fractievoorzitter Manfred Weber.

Volgens de EVP is de wet slecht opgesteld en “een aanval op de Europese landbouw, bosbouw en visserij”. Volgens Europarlementslid Christine Schneider hebben sommige voorstellen, zoals het verbod op aantasting, al gefaald in de Europese Natura 2000-wetgeving voor plattelandsgemeenschappen. “Waarom dezelfde fouten herhalen? We moeten onze landbouwers, bosbouwers, vissers en alle burgers aan boord nemen."

De partij herhaalt haar eis om een uitgebreide impactanalyse te laten uitvoeren over voedselzekerheid, verminderde landbouwgrond en de uitrol van hernieuwbare energie. “Hier valt niet over te onderhandelen. Als het de Commissie ernst is met natuurherstel, moet ze zo snel mogelijk met een nieuw voorstel komen", klinkt het.

Tegenstand

Ook in België groeit het verzet tegen het wetsvoorstel. Zo hield premier Alexander De Croo vorige week nog een pleidooi voor het indrukken van de "pauzeknop" bij de behandeling van de natuurherstelwet. Ook in andere lidstaten ligt het voorstel onder vuur. Normaal gezien stemmen de EU-landen op 20 juni over hun gezamenlijk standpunt.

Met de natuurherstelwet wil de Europese Commissie de biodiversiteit en de ecosystemen herstellen en de natuur wapenen tegen de klimaatverandering. Daar horen streefdoelen en verplichtingen bij, met de toepassing van al die herstelmaatregelen op minstens 20 procent van de natuur tegen 2030 als hoofddoelstelling. Bij de EVP en andere fracties aan de rechterzijde van het halfrond groeide echter al langer het verzet tegen het voorstel.

“Criminele houding”

Dat de EVP de Commissie om een alternatief voorstel vraagt en niet wil verder onderhandelen over de huidige tekst, getuigt volgens het Belgische Europarlementslid Saskia Bricmont (Ecolo) van een "lafheid die ons allemaal veel zal kosten". Ze spreekt van een "criminele" houding ten aanzien van de landbouwers en de natuur, die bovendien "onze toekomst in gevaar brengt".

Ook Kathleen Van Brempt (Vooruit) reageert ontgoocheld. "Hier wint niemand bij. Allerminst de boeren en de industrie die de EVP beweert te verdedigen. Sowieso gaat het in het debat over de natuurherstelwet maar heel weinig over de inhoud. Het is een symbool geworden en de EVP wil het koste wat het kost tegen de grond. Een heel contraproductieve manier van aan politiek doen."

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek