header.home link

Boerenbond en Copa-Cogeca protesteren in Brussel tegen Europese natuurherstelwet  

Boerenbond organiseert samen met Copa-Cogeca, de koepel van Europese landbouworganisaties, op donderdag 1 juni een protestactie voor het Europese Parlement in Brussel tegen de Europese natuurherstel wet. Het is nog onbekend hoeveel tractoren en landbouwers aan de demonstratie zullen deelnemen, maar het gaat eerder om een “kleinschalig protest met impact”, zo klinkt het.

26 mei 2023  – Laatste update 28 mei 2023 14:41
tractorprotestmaart23stikstof-brussel2

“Op donderdag 1 juni organiseren we met Boerenbond een actie in Brussel tegen de plannen van de Europese natuurherstelwet. Deze wet kan erg grote gevolgen hebben op de volledige land- en tuinbouwsector. Met de actie “where do we fit in the picture” willen we de Europese beleidsmakers wijzen op het feit dat er voor land- en tuinbouw geen plaats meer dreigt te zijn als Europa deze wet doorzet”, zo laat Boerenbond aan haar leden weten. Ook Copa-Cogeca, de Europese landbouworganisatie, is bij de actie betrokken.

Boerenbond-woordvoerder Nele Kempeneers geeft aan dat op Europees niveau binnenkort gestemd zal worden over de natuurherstelwet. Ondertussen klinken er bij verschillende lidstaten steeds bewaren tegen de wet zoals hij nu op tafel ligt. Zo pleitte Premier Alexander De Croo (Open Vld) er recent voor om de “pauzeknop” in te drukken nadat ook de Franse president Emmanuel Macron zijn zorgen al had geuit.

Ook de landbouwcommissie en de visserijcommissie van het Europese Parlement hebben zich al tegen de wet gekeerd. En binnenkort moeten de Europese raad en het Europese Parlement een positie innemen. “Met een flash actie willen we de aandacht van de Europarlementariërs trekken en hen waarschuwen voor de gevolgen”, verklaart Kempeneers die benadrukt dat de actie zeker niet de omvang van het tractorproject van begin maart zal hebben. Toen trokken naar schatting 3.000 tractoren van over heel Vlaanderen in colonne naar Brussel.  

Volgens Boerenbond kan de natuurherstelwet tot gevolg hebben dat er meer landbouwgrond verloren gaat voor natuurherstel. Bovendien vreest het voor een negatieve impact op vergunningverstrekking of -verlenging. Het verwijst daarbij naar de instandhoudingsdoelstellingen en het stikstofdossier dat de sector momenteel op slot houdt. “Met deze actie roepen we beleidsmakers op om ervoor te zorgen dat de natuurherstelwet in haar huidige vorm niet goedgekeurd wordt op het Europese toneel”, besluit Kempeneers.

De actie gaat door op het Luxemburgplein, vlak aan het Europees parlement. De actie vindt plaats om 9u30 en het einde is voorzien tegen 11 uur.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek