header.home link

België vraagt "kritische verduidelijkingen" over Europese natuurherstelwet

Ons land gaat de Europese Commissie een rist vragen voorleggen over de reikwijdte en de gevolgen van de Europese natuurherstelwet. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag meegedeeld na overleg tussen het federale niveau en de deelstaten.

25 april 2023  – Laatste update 25 april 2023 21:20
Lees meer over:

Met de wet, onderdeel van de Europese Green Deal, wil de Commissie de achteruitgang van de Europese natuur tegengaan. Zo zouden er tegen 2030 herstelmaatregelen moeten gelden voor minstens 20 procent van de land- en zeegebieden. In de nasleep van het stikstofdossier zorgt het wetsontwerp echter voor bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor bepaalde activiteiten, waaronder de landbouw. 

Nadat eerder de Vlaamse regering om bijsturingen had gevraagd, is er nu volgens Demir ook een consensus op Belgisch niveau om "kritische verduidelijkingen" te vragen aan de Commissie. Die gaan onder meer over de reikwijdte en implicaties van bepaalde artikelen en eventuele compensatiemaatregelen voor gebieden die onder een verslechteringsverbod vallen.

België wil ook allianties sluiten met gelijkgestemde lidstaten en zal andere landen steunen in hun vraag om een juridisch advies en een kosten-batenanalyse van de Commissie. De Europese ministers van Milieu buigen zich op 20 juni in Luxemburg over het wetsontwerp.

Vlaamse regering voorstander van Europese natuurherstelwet, mits bijsturingen
Uitgelicht
Vlaanderen is pro een natuurherstelwet, maar wil bijsturingen aan het Europese voorstel dat momenteel op tafel ligt. Dat laat Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)...
23 april 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek