Sierteelt verwacht piek op Moederdag, maar kwakkelend voorjaar en inflatie drukken stempel

De bloemenzaken maken zich op voor Moederdag, traditioneel het belangrijkste verkoopmoment van het jaar waar ook Vlaamse siertelers proberen op in te spelen door te pieken met de productie. Door inflatie en koopkrachtdaling verwachten de bloemenzaken vooral kleinere bestellingen. “Het aantal boeketten zal niet meteen dalen. Bloemen zijn en blijven het belangrijkste geschenk op Moederdag”, vertelt Koen Van Malderen van de Koninklijke Unie van de Floristen (KUFB). Door het koude voorjaar is ook het aanbod van buitenbloemen en -planten kleiner dan normaal, met hogere prijzen als gevolg.

11 mei 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 mei 2023 14:38
Lees meer over:

Miet Poppe van sierteeltfederatie AVBS wijst erop dat Moederdag niet alleen een belangrijke dag is voor de snijbloemtelers. "Ook de specialisten in perk- en potplanten zien hun afzet tijdens Moederdag steeds meer groeien.”

Waar de Belgische siertelers zich eerder al hebben voorbereid op Moederdag, is dit een kritieke week voor de bloemenzaken. Vooral donderdag wordt een koop-verkooppiek verwacht op Euroveiling in Brussel, de bloemen- en plantenveiling waar de bloemenwinkels en tuincentra hun inkopen doen. “Donderdag is voor ons een absolute topdag in het jaar”, vertelt Sim Echelpoels, commercieel manager van Euroveiling.

Kleinere boeketten door inflatie

De Belgische bloemenzaken verwachten dit jaar eveneens een topdag, hoewel de inflatie de koopkracht van de consument misschien heeft aangetast. “Er zullen waarschijnlijk kleinere boeketten verkocht worden. Geen boeketten van 35-40 euro maar eerder tussen boeketten de 25-30 euro”, aldus Koen Van Malderen van de Koninklijke Unie van de Floristen. Van Malderen is ervan overtuigd dat het aantal boeketten dat van andere jaren zeker zal evenaren. “Bloemen blijven het belangrijkste geschenk op Moederdag. Je kunt er je emotie in kwijt.”

koen van malderen

Bloemen blijven het belangrijkste geschenk op Moederdag. Je kunt er je emotie in kwijt

Koen Van Malderen - Koninklijke Unie van de Floristen

Voor deze boeketten zullen de consumenten volgens hem in eerste instantie aankloppen bij bloemenzaken, die boeketten op maat samenstellen en advies geven. Hier ligt volgens hem dan ook de grote meerwaarde van bloemenwinkels die de voorbije jaren in aantal terugliepen en marktaandeel verloren aan bijvoorbeeld de retail. Hij schat het aantal bloemenzaken in Belgie op 2.900, tien procent minder dan tien jaar geleden.

Alhoewel het aantal bloemenzaken volgens hem door vergrijzing in de sector verder zal teruglopen, ziet hij wel degelijk een toekomst voor het metier. “In de retail worden vooral bloemen en planten voor dagelijks gebruik verkocht. Gaat het om cadeaus, dan wenden consumenten zich toch nog tot de bloemenzaak.” De florist pleit voor vernieuwing en modernisering van de opleiding tot florist om zo jonge mensen naar de sector te lokken.

Henk Philippo runt Philippo Flowers, een tuincentrum/bloemenzaak in Kalmthout met nevenvestigingen in Antwerpen, Ekeren en Geel. Hij profiteert twee keer van Moederdag. “In de provincie Antwerpen vieren we Moederdag op 15 augustus. Dat is voor ons traditioneel de belangrijkste verkoopdag.” Moederdag op 14 mei, zoals het gevierd wordt elders in Vlaanderen en ook in Nederland, wordt wel steeds belangrijker voor de ondernemer. “Wij hebben veel klanten uit Nederland en deze komen massaal op 14 mei.”

Tegenstrijdige prijsvorming

Philippo, die zijn inkopen doet op de bloemenveiling in Nederland, constateert dit jaar hogere inkoopprijzen voor bloemen en planten dan normaal. “Door het kwakkelende voorjaar is er vooral minder aanbod op van buitenbloemen en -planten, waardoor de prijs behoorlijk kan oplopen.”

Op de website van Philippo Flowers prijkt ook de naam van Power Roses, een rozenkwekerij uit Kalmthout die wordt gerund door Henks broer Jan. Waar Henk een lager aanbod van buitenbloemen en -planten ziet, kampt zijn broer eerder met een overaanbod rozen. “Sommige serretelers hebben hun teelt koud gezet door de hoge energieprijzen. Met het oog op Moederdag hebben zij in het voorjaar de productie weer op gang getrokken met als gevolg dat er momenteel meer rozen op de markt zijn en de prijs voor rozen lager ligt dan bijvoorbeeld vorig jaar”, vertelt Henk.

Deze marktsituatie wordt bevestigd door Sim Echelpoels van Euroveiling. “De invloed van de energiecrisis is nu een beetje voorbij, maar momenteel heeft de Belgische sierteelt vooral hinder van het kwakkelende voorjaar. Echelpoels geeft aan lokale bloemen en planten uit Vlaanderen en Nederland op het moment een aandeel van 65 tot 70 procent hebben in het aanbod van Euroveiling, terwijl de rest wordt ingevoerd uit bijvoorbeeld Italië.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek