Joke Schauvliege wordt voorzitter Gentse Floraliën

nieuws

Met Joke Schauvliege heeft de Gentse Floraliën een politiek zwaargewicht aangetrokken als nieuwe voorzitter. De cd&v’er diende tussen 2014 en 2019 als Vlaamse landbouwminister en is inmiddels landbouwgedeputeerde voor de provincie Oost-Vlaanderen. “Ik wil ervoor zorgen dat de Floraliën blijven inspireren en een plek zijn waar natuur, kunst en innovatie samenkomen”, zegt ze.

16 april 2025 VILT-redactie
Lees meer over:
Schauvliege Floralien

De Gentse Floraliën is een vierjaarlijks bloemen- en plantenfestival dat bekendheid over de hele wereld geniet. De eerste editie vond plaats in 1809 en het evenement gold sindsdien als de hoogmis van de Vlaamse sierteelt: een plaats waar nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars acte de présence geven en waar tienduizenden bloemen- en plantenliefhebbers op af komen. Na de laatste editie in 2022 vindt het evenement volgend jaar plaats van 1 tot en met 10 mei.

De voorbereidingen voor deze 37ste editie zullen getroffen worden onder voorzitterschap van Joke Schauvliege. De Oost-Vlaamse, die van 2014 tot 2019 diende als Vlaams minister van Landbouw en Omgeving, is recent aangesteld als voorzitter van de Floraliën. Het bloemen- en plantenfestijn wordt sinds mensenheugenis georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP). 

Financiële problemen achter de rug

Schauvliege volgt Sander Vercamer op als voorzitter. Vercamer stond de voorbije vijf jaar aan het hoofd van de sierteelttentoonstelling. In een persbericht wordt de oud-voorzitter bedankt voor de “onuitwisbare stempel” die hij drukte op de Gentse Floraliën. “Onder Sander Vercamer kregen de Floraliën een moderne impuls, werden organisatorische en financiële structuren versterkt en groeide de gemeenschap rondom de Floraliën sterker dan ooit”, klinkt het.

Vercamer werd aangesteld als voorzitter toen de iconische sierteeltbeurs door zwaar weer ging. Het veel te lage bezoekersaantal en de hoge kosten van een nieuwe concept in het stadscentrum van Gent hadden de spaarpot van de organisatie na de editie van 2016 leeg gemaakt. Inmiddels zouden de financiële problemen achter de rug zijn. De vorige editie in 2022 trok 80.000 bezoekers en gold volgens de organisatie als een succes.

Schauvliege zegt bij haar aanstelling de lijn van Vercamer te willen voortzetten met nadruk op duurzaamheid, innovatie en inclusiviteit. “Zijn leiderschap heeft de Floraliën naar een hoger niveau getild en ik ben vastbesloten om deze traditie te verrijken en klaar te stomen voor de toekomst. Ik wil ervoor zorgen dat de Floraliën blijven inspireren en een plek zijn waar natuur, kunst en innovatie samenkomen.”

AVBS: “Toonmoment voor Vlaamse sierteelt”

De Vlaamse sierteeltsector reageert enthousiast op de aanstelling van de oud-minister van Landbouw. “Met haar schat aan ervaring en expertise kan zij de Floraliën zeker verder ontwikkelen”, vertelt Erik Boterdaele, voorzitter van de Vlaamse sierteeltfederatie AVBS.

Boterdaele, zelfs sierteler uit Wetteren, benadrukt het historische belang van de sierteelttentoonstelling. “Vroeger gold het behalve als een tentoonstelling ook als een contactmoment tussen handel en teler. Door de opkomt van internet en digitalisering is deze functie wat komen te vervallen, maar het evenement biedt de sierteelt nog steeds de kans om haar gezicht te laten zien”, vertelt hij.

AVBS bereidt momenteel zijn deelname aan de 37ste editie van de Gentse Floraliën voor. “Net als vorig jaar willen we met een gedeeld AVBS-paviljoen in de vorm van een tuin meedoen ”, vertelt Boterdaele die zichzelf alvast heeft ingeschreven. Met een gedeeld paviljoen, ter grootte van 2.000 vierkante meter en 75 betrokken siertelers was de AVBS-tuin in 2022 al de blikvanger op de bloemenshow. De tuin verbeelde toen het Lam Gods van de broers Van Eyck. In de florale verbeelding van dit kunstwerk waren 365 sierteeltsoorten en 10.000 planten, bomen, heesters en bloemen verwerkt door de tuinarchitect Inge De Bruycker.

Floraliën Gent op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed
Uitgelicht
Minister van Cultuur Jan Jambon heeft besloten om nieuw immaterieel erfgoed op te nemen in de Inventaris Vlaanderen: de Floraliën Gent. Sinds 1973 worden de Floraliën Gent vij...
6 januari 2020 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek