Deze boomkweker leverde taxussen voor de inauguratie van Charles als koning
ReportageIn het voorjaar van 2023 vertrok een vrachtwagen met metershoge Taxussen vanuit Oudsbergen naar Londen waar enkele maanden later de inauguratie van Prins Charles plaatsvond. “De bestelling komt van een klant van ons die voor het koninklijke hof van Engeland werkt”, klinkt het bij boomkwekerij Mentens. Rond Oudsbergen, in Limburg, groeien op het bedrijf - soms decennialang - solitaire, veelal meerstammige karakterbomen.
Een aantal rijen Pinus maritima, met als Nederlandse benaming parasolden, geven percelen in Oudsbergen een mediterrane uitstraling. Behalve hun mediterrane looks is ook de meerstammigheid vrij uniek. “Dat zie je niet veel”, vertelt Bart Peeters, samen met Mariëlle Mentens zaakvoerder van Boomkwekerij Mentens. De ondernemers kochten de bomen meer dan tien jaar geleden in Italië.
Na een opkweek van nog eens vele jaren, waarbij bomen meermaals van perceel veranderen, zijn de dennenvariëteiten klaar voor verkoop. "Door het vaak ondersnijden stimuleren we de ontwikkeling van haarwortels en krijgen we een mooi compact wortelgestel", geven de boomkwekers een voorbeeld van het voorbereidende werk.
“Vlaamse steden te warm voor veel inheemse bomen”
Volgens Steven De Bruycker, commercieel verantwoordelijke en adviseur van Boomkwekerij Mentens, gedijen steeds meer uitheemse boomsoorten in onze contreien door de klimaatopwarming. “Wij hebben nu ook meerstammige Lagerstroemia’s in ons kwekerij-assortiment. Dit was 15 jaar geleden ondenkbaar wegens kans op zware vorstschade. Nu doen deze het heel goed."
Dit is ook de reden waarom Boomkwekerij Mentens inzet op zowel inheemse als uitheemse boomsoorten, alhoewel er in de media vaak bericht wordt over het behoud en het stimuleren van de keuze voor een inheemse boomsoort. De Bruycker gelooft in een mix van inheemse en uitheemse rassen en wijst op het verstedelijkte karakter van Vlaanderen. In steden is het gemiddeld vier graden warmer dan op het platteland. Hierdoor hebben inheemse boomsoorten zoals berk (Betula) het zeer moeilijk om er te overleven.
De Bruycker is landschaps- en tuinarchitect en werkt sinds 2023 voor Boomkwekerij Mentens. Deze achtergrond stelt hem in staat om met klanten mee te denken over de aankleding van hun tuinprojecten. Klanten van de boomkwekerij zijn nationale en internationale bedrijven en ontwerpbureaus uit de professionele groensector. “Ook klanten uit landen zoals Kroatië, Oezbekistan en Tajikistan vinden hun groen van de toekomst bij ons", zegt hij.
De roots van Boomkwekerij Mentens liggen in de jaren zeventig toen de ouders van Mariëlle op een areaal van twee hectare begonnen met de teelt. De regio Noord-Limburg stond in deze periode allesbehalve bekend als een boomkwekerijregio, alhoewel er het voorbije decennia wel nieuwe bedrijven zijn opgericht.
Inmiddels telt het bedrijf 112 hectare grond en heeft het 33 medewerkers in dienst die de bomen verzorgen, wat vooral manueel gebeurt. Een aantal bomen die de oprichters in de jaren zeventig hebben aangeplant, staan nog steeds op het bedrijf. Ze zijn in de loop van de jaren wel een aantal keer van perceel verhuist. “Om de vier jaar verplanten we de bomen om zo het wortelstelsel compact en weerbaar te houden”, vertelt De Bruycker.
Minutieus snoeiwerk aan de Taxus Topiary
De Limburgse boomkweker heeft een zeer ruim aanbod op het menu staan. Specialiteit van het huis zijn meerstammigen, karakterbomen, solitaire struiken, grote haagplanten tot acht meter en vormsnoeiplanten. Het zijn deze laatste bomen die op transport naar Engeland vertrokken.
De 40 jaar oude bomen, die door de eerste generatie Mentens werden aangeplant, zijn in de loop der jaren door medewerkers van de Boomkwekerij minutieus gesnoeid naar de typische Engelse vormsnoei Topiary. “Deze snoeivorm gaat terug tot de Romeinse tijd en kenmerkt zich door een cilindervorm aan de onderkant en een kegelvorm aan de buitenkant”, vertelt De Bruycker die aangeeft dat het snoeien, net als veel andere werkzaamheden op het bedrijf, een arbeidsintensieve activiteit is.
Transitie naar bioteelt
Door de groeiende waardering van groen ziet Boomkwekerij Mentens de toekomst positief in. Alle percelen worden enkel bemest met organische, biologische meststoffen om zo kwaliteitsvolle bomen te telen voor verkoop. Jaren geleden heeft het bedrijf de transitie naar biologische teelt ingezet. Acht hectare is in afwachting van het biolabel, terwijl 35 hectare ecologisch beheerd wordt en met toekomstplannen voor uitbreiding.
Op de biologische percelen (in transitie) zijn veel bloemen terug te vinden zoals Paardenbloemen en Akkerviooltjes. Met deze laatste plant wil de boomkwekerij de kleine parelmoervlinder, die ooit kenmerkend was in ons land, maar inmiddels zelden aangetroffen wordt, aantrekken om op deze manier de biodiversiteit op het bedrijf te vergroten. “Dat past enerzijds sterk bij onze bedrijfsvisie, anderzijds creëert het extra beleving als klanten onze boomkwekerij bezoeken”, vertelt De Bruycker.
Vlam Perstour
Boomkwekerij Mentens ontving vorige week een groep internationale journalisten. Deze bezochten op uitnodiging van VLAM een aantal sierteeltbedrijven in Noord-Limburg. Het bezoek kaderde in de traditionele perstour waarmee VLAM de Vlaamse sierteelt onder de aandacht wil brengen in het buitenland. VILT bracht vorige week al een reportage over het bezoek van de journalisten uit landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Polen.
