header.home link

Floraliën Gent op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

6 januari 2020
Minister van Cultuur Jan Jambon heeft besloten om nieuw immaterieel erfgoed op te nemen in de Inventaris Vlaanderen: de Floraliën Gent. Sinds 1973 worden de Floraliën Gent vijfjaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP). Wat begon als een wedstrijd waar siertelers hun mooiste planten en bloemen lieten zien is intussen uitgegroeid tot een groots, artistiek bloemen- en plantenfeest, een tiendaagse internationale tentoonstelling in samenwerking met de bloemen- en plantensector.
Lees meer over:

Minister van Cultuur Jan Jambon heeft besloten om nieuw immaterieel erfgoed op te nemen in de Inventaris Vlaanderen: de Floraliën Gent. Sinds 1873 worden de Floraliën Gent vijfjaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP). Wat begon als een wedstrijd waar siertelers hun mooiste planten en bloemen lieten zien is intussen uitgegroeid tot een groots, artistiek bloemen- en plantenfeest, een tiendaagse internationale tentoonstelling in samenwerking met de bloemen- en plantensector.

De Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geeft een overzicht van niet-tastbaar erfgoed: gewoontes en gebruiken, kennis en praktijken in Vlaanderen die ‘geborgen' worden. Dat wil zoveel zeggen als ‘bewust actie ondernemen om te zorgen dat mensen het erfgoed kennen en dat nieuwe generaties zin krijgen om eraan bij te dragen’. Achter dit immaterieel erfgoed staan de erfgoedgemeenschappen. Naast het uitvoeren van de traditie zelf, engageren deze mensen zich voor een duurzame erfgoedzorg.

En nu prijken ook de Floraliën Gent op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. “Met steeds minder groen en een openbare ruimte die meer en meer wordt volgebouwd, zien steden er vaak uit als één grote, verharde oppervlakte”, reageert Pieter Toebaert van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP). “Met de Gentse Floraliën willen we gedurende 10 dagen een tegenbeeld brengen met een dynamische, groene en bloeiende omgeving gerealiseerd door de lokale en internationale horticultuursector en met een aanbod van verwondering, workshops, pop-ups, green- en conceptrooms.”

De volgende editie loopt van 1 tot en met 10 mei 2020. Liefhebbers van over de hele wereld zakken dan af naar het ICC en het Kuipke. “Daarvoor zijn we al volop bezig”, zegt Pieter Toebaert. “Want aan die 10 dagen gaan uiteraard vele maanden van intensief voorbereiden vooraf.” Met de titel van Immaterieel Erfgoed zijn ze blij, ook al hangt er geen financiële ondersteuning aan vast. “Het is een erkenning voor meer dan 200 jaar werk.” Tussen elke vijfjaarlijkse Floraliën-editie ondersteunt de KMLP tal van activiteiten zoals bloementapijten, bloemen- en plantententoonstellingen in binnen- en buitenland.

Bron: Eigen verslaggeving / HLN

Beeld: Floraliën

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek