Toeristen zorgen voor overlast: Tulpenvelden zijn geen openbare bloemenweide

nieuws

De burgemeester van Sint-Gillis-Waas, Koen Daniëls (N-VA), is in de bres gesprongen voor een plaatselijke tulpenboer die schade ondervond van toeristen die zijn bloeiende tulpenvelden betraden. Daniëls liet een spandoek in het veld plaatsen met de oproep het veld niet te betreden en de eigendom van de landbouwer te respecteren. De oproep komt op het moment dat de tulpensector te kampen heeft met een tekort aan bollen.

23 april 2025 VILT-redactie
Lees meer over:
Koen Daniels tulpenveld in Meerdonk

“Niet betreden. Geniet met uw ogen. Respecteer deze velden en gewassen. Ze zijn eigendom en de inkomsten van een landbouwer.” Zo luidt de tekst op een spandoek die N-VA Sint-Gillis-Waas enkele dagen geleden liet plaatsten aan een tulpenveld in Meerdonk. Het veld met bloeiende tulpen had in de dagen ervoor veel aandacht getrokken van mensen die langskwamen waardoor er tulpen werden vertrappeld en geplukt.

"Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat je niet tussen de gewassen loopt op een akker, laat staan dat je ze plukt, uittrekt of vertrappelt. Een aantal bezoekers geniet met respect van de pracht, maar er zijn helaas ook mensen die er zich niets van aantrekken. Om die reden plaatsten we een spandoek om aan te geven dat de tulpen, maar ook andere landbouwgewassen, zowel de eigendom maar ook het inkomen zijn van onze landbouwers. We hopen dat het toch een beetje tot nadenken stemt", zegt burgemeester Daniëls over het lokale N-VA-initiatief. 

Navraag wijst uit dat de bloemen op het perceel eigendom zijn van bloembollenkweker Pieter Suy uit het Nederlandse Absdale, net over de grens met Sint-Gillis-Waas in het Waasland. De Nederlander laat kort aan VILT weten tevreden te zijn met het initiatief van de burgemeester, maar stelt verder machteloos te staan tegenover toeristen. Een zoektocht op Google wijst uit dat Suy vaker overlast ondervindt van tulpentoeristen. In 2021 moest hij een tulpenperceel in Meerdonk afschermen met hekken en deelde de politie boetes uit aan fout geparkeerde auto’s.

Plukken van tulpen vermindert bollenopbrengst

Vorig jaar was een veehouder uit Stabroek al in het nieuws omdat zijn bloeiende tulpenweide in april een heuse attractie was voor toeristen. Deze boer, die zijn areaal verhuurt aan een tulpenkweker uit Nederland, lanceerde de volgende oproep op Facebook om wildplukkers te ontmoedigen: “Geniet van het uitzicht, maar blijf van de tulpen af. Je mag gerust foto's nemen, maar dat hoeft niet in het veld."

De bloeiende tulpen zijn maar een bijkomstigheid in de tulpenbollenteelt. Het plukken ervan vergroot de kans op ziektevorming en een verminderde knollenopbrengst. Het is pas na de bloei, als de boem afsterft, dat de knolvorming begint en de plant meerdere knollen aanmaakt. Deze knollen worden in juni gerooid en het jaar erop gebruikt voor de bloementeelt in de serre of als plantgoed voor volgend jaar.

Alhoewel Nederland vooral bekend is om zijn bloembollenteelt, is het gewas ook steeds meer terug te vinden in Vlaanderen. In 2021 bedroeg het areaal 118 hectare. In veel gevallen gaat het om Nederlandse bloembollentelers die grond in Vlaanderen pachten. Bijkomend voordeel van de teelt in Vlaanderen is dat de risico’s geografisch meer gespreid worden.

Bloembollentekort door misoogst

Dat dit nodig is door de steeds grilligere weersomstandigheden bleek in 2023 toen de oogst van tulpenbollen letterlijk in het water viel door de vele regen. Sierteler Christoph Pieters uit Laarne, met 3,7 hectare veruit de grootse tulpenbloementeler van Vlaanderen, liet eerder dit jaar in een interview met VILT weten dat dit een grote impact had op de beschikbaarheid van bollen. Volgens hem waren er tot 20 procent minder tulpenbollen op de markt, waren de bollen gemiddeld ook kleiner dan normaal en lag te prijs veel hoger.

Bij het sorteren van de bloembollen, die in juni gerooid worden, gaan de grotere formaten naar de serretelers voor de bloementeelt. De kleinere maten worden normaal gebruikt als plantgoed voor het jaar erop. “Maar door het tekort en doordat de prijzen hoog lagen, zijn veel kleinere bollen ook naar de serretelers gegaan”, vertelt de veehouder uit Stabroek. Dit verklaart volgens hem waarom er op zijn perceel dit jaar minder tulpen werden geplant dan vorig jaar. “Het zou nog wel eens jaren kunnen duren voordat het effect van de slechte oogst in 2023 is weggewerkt”, aldus de boer.

Tulpen uit Amsterdam

De statistieken bij het Agentschap van Landbouw en Zeevisserij lijken dit te bevestigen. Vorig jaar werd maar op 84 hectare in Vlaanderen bloembollen geteeld. Dat is het laagste areaal sinds 2019 toen het areaal 69 hectare bedroeg. Ook in Nederland daalde het bloembollenareaal in 2024 ten opzichte van 2023. Maar het Nederlandse areaal van 27.000 hectare doet de Vlaamse oppervlakte verbleken. Ruim de helft van het Nederlandse bloembollenareaal wordt gebruikt voor tulpen.

Bron: Eigen berichtgeving / Waaskrant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek