België zoekt nog zijn standpunt over natuurherstelwet

Het overleg over de Europese natuurherstelwet zal de komende tijd worden voortgezet binnen het orgaan waar de tekst al enige tijd op tafel ligt. Dat zijn de verschillende regeringen woensdag overeen gekomen tijdens het Overlegcomité, waar het dossier op de agenda stond.

8 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 8 juni 2023 16:18
Lees meer over:
water-beek-veld-nattenatuur-1280

Een uitspraak van premier Alexander De Croo zette enkele weken geleden de discussie over de natuurherstelwet op scherp. Zijn pleidooi om de pauzeknop in te drukken, werkte als een rode lap op een stier. Socialisten en groenen waren het daar helemaal niet mee eens. In Vlaanderen waren al langer vragen gerezen bij de Europese tekst, net als in verschillende andere Europese landen.

Het was twijfelachtig of er een consensus zou komen over een Belgisch standpunt - gezien de aanwezigheid van PS en Ecolo in de Brusselse en Waalse regeringen. Het signaal dat dinsdagavond vanuit groene hoek in Wallonië en Brussel kwam, vergroot evenwel die kans.

Nieuw voorstel

Het Zweeds voorzitterschap heeft een nieuw voorstel op tafel gelegd waarin de ambitie van de oorspronkelijke tekst overeind blijft én dat tegemoet komt aan de gemeenschappelijke vragen van Wallonië en Vlaanderen, verklaarde Waals Milieuminister Céline Tellier (Ecolo). "We hebben een nieuw voorstel verkregen dat onze ambitie op het vlak van natuur bevestigt", luidde het. "De amendementen worden zowel door Vlaanderen als Wallonië gevraagd en bevatten de mogelijkheid om rekening te houden met lokale specificiteiten om projecten aan te passen in functie van de bevolkingsdichtheid." Dat was één van de belangrijkste Vlaamse bezwaren.

"De amendementen bevatten ook een juridische zekerheid voor het project. De ambitie blijft wel degelijk overeind. Er komt geen pauzeknop voor natuurbehoud", aldus nog Tellier. Haar Brusselse collega en partijgenoot Alain Maron reageerde ook al tevreden op het Zweedse voorstel. "De kost van niets doen zou hoger liggen voor de toekomstige generaties dan de prijs voor de acties die we vandaag ondernemen."

Het dossier stond woensdag op de agenda van het Overlegcomité, dat digitaal verliep. Volgens ingewijden kwam het ook niet bijzonder lang aan bod. Er werd overeengekomen dat de discussie voortgaat binnen de zogenaamde DGE (directoraat-generaal Europese Zaken), waar het thema overigens al geruime tijd op tafel ligt.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek