Protestactie tegen eenzijdige opmaak natuurbeheerplannen in Groene Vallei

Landbouwers uit het Vlaams-Brabantse Kampenhout zijn bijzonder bezorgd over de verschillende natuurbeheerplannen in de Groene Vallei. Vooral de opmaak van de ruime globale kaders zijn hierbij problematisch en zorgen voor heel wat ongerustheid. Volgens Boerenbond is er op geen enkel moment overleg geweest met de landbouwsector voor de opmaak van de plannen en wordt er nadien ook geen rekening gehouden met de bezwaren die de sector heeft ingediend. Tijdens een tractoractie overhandigden landbouwers hierover een open brief aan het gemeentebestuur van Kampenhout.

2 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 2 oktober 2023 17:42 Griet Lemaire
Lees meer over:
protestactie Groene Vallei_Boerenbond

Een natuurbeheerplan beschrijft de beheerdoelstellingen op vlak van ecologie, natuur, landschap, enz. voor een natuurgebied en omvat eveneens een visie op de ruimere omgeving, het zogenaamde globaal kader. Momenteel loopt de publieke consultatie van het Steentjesbos in Kampenhout en de Molenbeekvallei in Herent en Kortenberg. De afgelopen vijf jaar waren er ook al acht andere natuurbeheerplannen in de regio die in publieke consultatie voorlagen.

“Als we kijken naar al deze natuurbeheerplannen, dan zien we dat al die globale kaders aan elkaar grenzen”, vertelt Els Corbeels, provinciaal secretaris voor Boerenbond. In totaal is er zo’n 600 hectare landbouwgrond, zelfs herbevestigd agrarisch gebied, opgenomen in de globale kaders van de diverse natuurbeheerplannen en dat leidt tot grote ongerustheid bij de plaatselijke land- en tuinbouwers.

Terreinbeherende verenigingen kunnen binnen deze globale kaders veel sneller en hogere aankoopsubsidies krijgen in vergelijking met gebieden die buiten de globale kaders gelegen zijn

Els Corbeels - Provinciaal secretaris Boerenbond

“Dit ruimere globale kader legt een claim van verdere natuurontwikkeling op hun bedrijfsomgeving en landbouwpercelen”, verduidelijkt Corbeels. “Terreinbeherende verenigingen kunnen binnen deze globale kaders namelijk veel sneller en hogere aankoopsubsidies krijgen in vergelijking met gebieden die buiten de globale kaders gelegen zijn.”

Het stoort de landbouwers in het gebied dat de visie voor de Groene Vallei en de afbakening van de globale kaders gebeurt zonder overleg met de landbouwsector. “Natuurpunt maakt deze plannen eenzijdig op. Vervolgens is er wel een publieke consultatie, maar naar onze opmerkingen wordt niet geluisterd”, vertelt Corbeels.

Ze wijst erop dat van de acht voorgaande natuurbeheerplannen waarop Boerenbond opmerkingen heeft geformuleerd, er geen enkel plan werd aangepast. Het is de partij die het plan heeft ingediend, Natuurpunt in dit geval, die in een antwoordnota aan het Agentschap Natuur en Bos moet aantonen dat het voldoende heeft rekening gehouden met de bezwaren. Toch werden de vorige acht natuurbeheerplannen keer op keer goedgekeurd.

Protestactie Groene Vallei open brief_Boerenbond

Volgens Boerenbond kunnen natuurgebieden op die manier steeds verder uitbreiden, zonder enige socio-economische afweging. “Begrijp ons niet verkeerd, we erkennen de waarde van deze natuurgebieden en het principe van beheermiddelen voor de ontwikkeling van natuurdoelen via het instrument van de natuurbeheerplannen. Maar we vragen ook een plaats voor landbouw”, klinkt het. “Het intekenen van zoveel landbouwgronden binnen het ruimere globale kader inclusief huiskavels en dit zonder enige overleg zorgt voor heel wat ongerustheid. De toekomst en rechtszekerheid voor onze landbouwbedrijven komt onder druk te staan. Landbouwgrond wordt niet alleen steeds schaarser, maar ook duurder.” Bovendien getuigt het volgens de lokale landbouwers ook van weinig respect. “Boeren zijn broodnodig. Ons harde werk brengt elke dag vers voedsel op de plank: lekker, lokaal én van wereldklasse maar toegang tot grond is daarbij wel essentieel voor ons.”

Met de open brief die werd voorgelezen voor het gemeentehuis van Kampenhout roept Boerenbond enerzijds Natuurpunt op om in overleg te gaan met de landbouwsector en om de plannen bij te sturen om zo tot oplossingen te komen in dit dossier. “We rekenen er ook op dat onze lokale beleidsmakers de bezorgdheden van onze land- en tuinbouwers ernstig nemen en mee willen werken aan oplossingen waarbij er zowel ruimte is voor natuurontwikkeling in onze regio als toekomstperspectief wordt geboden aan onze lokale land- en tuinbouwer”, aldus de open brief.

Beeld: Boerenbond

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek