Droogte zorgt voor uitzonderlijk veel klaprozen

Het is je misschien al opgevallen, er lijken dit jaar opvallend meer klaprozen te bloeien. "Er zijn absoluut meer klaprozen dan andere jaren", zegt Roosmarijn Steeman, plantenexpert van Natuurpunt op Radio 1. "De voorbije zomers waren zeer warm, waardoor alle meerjarige planten in de bermen zijn afgestorven door de droogte. En die vrijgekomen ruimte heeft de klaproos duidelijk ingenomen."

10 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 10 juni 2021 15:15
Lees meer over:
landbouw-graan-klaproos-veld-akker-1250

De klaproos is een pioniersplant: hij groeit graag op kale bodems, plekken waar nog geen andere planten staan. De plant gedijt ook goed in droge, voedingsarme bodems. "Ze groeien ook graag in omgewoelde grond, zoals afgegraven terreinen”, weet Roosmarijn Steeman, plantenexpert bij Natuurpunt. “Maar ook de slagvelden waren een ideale plek voor klaprozen om te kiemen en te bloeien. De bloemen en hun rode kleur zijn zo symbool geworden voor de Eerste Wereldoorlog en het bloedvergieten.”

De bloem van één klaproos kan meer dan 100 zaadjes bevatten, die door de wind worden verspreid. De zaadjes kunnen makkelijk tientallen jaren overleven in de bodem. Door de grond om te woelen kunnen de zaden jaren later nog ontkiemen. Door de droogte van afgelopen zomers, zijn veel meerjarige planten in de bermen gesneuveld. De klaproos zag haar kans schoon en nam die vrijgekomen plek maar al te graag in.

“Het voorjaar was dit jaar ook wat kouder”, vertelt planten-ecoloog Arnout Zwaenepoel aan Het Journaal. “Daardoor bloeien de klaprozen net iets langer, waardoor je er ook net iets meer op let. Nu wordt het warmer en dan kunnen ze snel opnieuw verdwijnen want ze bloeien maar heel kort.” Nog even genieten dus!

Bron: VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek