Helft minder insecten in Vlaanderen: Natuurpunt lanceert nieuwe telactie
nieuws“Niet meppen, wel appen”. Met deze woorden roept Natuurpunt op om deze zomer insecten niet te doden, maar om ze in kaart te brengen met de soortenherkenningsapp ObsIdentify. Volgens de organisatie verloren we de laatste 50 jaar in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog steeds één procent per jaar.
Volgens Wim Veraghtert van Natuurpunt Studie is de impact van het insectenverlies zeer groot. "Insecten zijn de smeerolie van onze natuur. Ze bestuiven onze planten, zijn voedsel voor andere dieren en ruimen afval op. De achteruitgang van insecten heeft ook een direct gevolg voor andere dieren en planten", zegt hij.
Waarom deze zespotige beestjes verdwijnen? Volgens Natuurpunt is het voor een groot deel te wijten aan bebouwing en grootschalige landbouw, waardoor hun leefgebied verdwijnt. "Bovendien zijn insecten heel gevoelig voor vervuiling en pesticiden. Vooral in de landbouw worden ze met grote middelen bestreden. In biologische landbouw krijgen insecten meer kansen", meldt de organisatie. Ook het veranderende klimaat is een niet te onderschatten factor.
Daarom besloot Natuurpunt om deze actie voor het tweede jaar op rij te organiseren. Vorig jaar telden 40.000 mensen samen 1,5 miljoen insecten. Dankzij deze waarnemingen krijgt Natuurpunt een beter beeld over de verspreiding van insectensoorten. Ook fotografeerden deelnemers een aantal zeer zeldzame soorten. De organisatie vraagt iedereen om tussen 1 juni en 31 augustus zo veel mogelijk insecten digitaal te 'vangen' met de app ObsIdentify.
Natuurpunt bekijkt de waarnemingen ook per gemeente. Zo krijgt elke gemeente een fiche met daarop haar score en kan ze aan de slag gaan om bestuivers meer kansen te geven. Gent scoorde vorig jaar het hoogst, zowel op aantal soorten als op aantal insectenspotters en aantal insecten.
Om mensen meer vertrouwd te maken met insecten, zet Natuurpunt de komende maanden elke twee weken een andere soort in de kijken. Bijen en hommels bijten de spits af. Zo organiseert een werkgroep op 1 en 2 juni een Hommelweekend. Daarna volgen nog veertiendaagsen rond libellen en juffers, vliegen en muggen, kevers en wantsen en sprinkhanen en krekels.
Op de website natuurpunt.be/insectenzomer worden bovendien allerhande tips gedeeld om de insecten een duwtje in de rug te geven. De organisatie hoopt in 2024 extra veel mensen te activeren.

Bron: Eigen berichtgeving, Belga
Beeld: Pixabay