BioForum lanceert verkiezing 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024
nieuwsDe bij is de meest onmisbare werkkracht in elk fruitbedrijf, maar ze komt niet altijd opdagen. In China is het al lang niet meer ongewoon om boomgaarden manueel te bestuiven, en ook hier dreigt dit de realiteit te worden. BioForum, sectororganisatie van de biologische landbouw, verkiest in 2024 ‘de meest bijvriendelijke boomgaard’. Zo stimuleren het boeren om gastvrij te zijn voor de kleine bestuivers. Actueel, want van 26 mei tot 2 juni is het tevens 'Week van de Bij'.
Bioboeren nemen allerhande maatregelen om nuttige insecten aan te trekken. Er worden insectenhotels geplaatst en delen van de boomgaard worden niet gemaaid. Rondom de boomgaard worden vaak houtkanten geplaatst als schuilplaats en bloemenranden aangeplant als voedingsbron. Deze ingrepen zijn dan ook noodzakelijk: de aanwezigheid van nuttige bestuivers bepaalt voor een groot deel de opbrengst. Maar liefst 80 procent van de plantensoorten kunnen niet in hun eigen bestuiving voorzien en zijn afhankelijk van insecten. Zonder insecten en bloemen zijn er dus ook geen groenten en fruit op ons bord.
De wedstrijd van BioForum loopt nog tussen bioboeren Bart Van Parijs van Purfruit in Dentergem, Maarten Gelders van Den Boogerd in Halen en Bart Van der Straeten van Staveshof in Opwijk. Wie naar huis zal gaan met de prijs, is nog niet geweten. De winnaar van 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024 wordt eind juni bekendgemaakt. De wedstrijd wordt bepaald door het aantal publieksstemmen en een jury die de meer professionele aspecten van de boomgaarden beoordeelt. Stemmen kan tot en met zondag 16 juni 2024 via www.demeestbijvriendelijkeboomgaard.be. Stemmers maken daarbij ook kans op een prijzenpakket met biologische producten.
Week van de Bij
Volgens het Vlaams Departement Omgeving zijn niet alleen honingbijen belangrijk. Wilde bijen en zweefvliegen bijvoorbeeld, spelen een nog grotere rol. Onder andere door habitatverlies, klimaatverandering en het verlies van wilde natuur gaan hun aantallen dramatisch achteruit. Van de 381 soorten wilde bijen die in ons land voorkomen, is maar liefst 32,8 procent bedreigd en 11,8 procent regionaal uitgestorven. Ook dagvlinders en zweefvliegen hebben het moeilijk. Wie de bijen een handje wil helpen, wordt aangeraden om struiken te laten bloeien, bladafval te laten liggen, waterpoeltjes te creëren in de tuin waarin insecten kunnen drinken en eitjes leggen, en zorgen dat er elk seizoen een plant in bloei staat, zodat wilde bestuivers altijd wat te eten hebben. Ook tuinverlichting wordt beter beperkt. In het kader van de Week van de Bij organiseert en deelt Vlaanderen allerlei activiteiten en tips voor wie deze zwartgele dieren een warm hart toedraagt.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Astrid Agemans