"Bij"-geleiding op maat in West-Vlaams Kruisbestuiversplan
nieuwsDe vier West-Vlaamse regionale landschappen smeden samen honingzoete plannen voor de bij. Afgelopen vrijdag presenteerden ze hun gezamenlijk Kruisbestuiversplan. De West-Vlaamse steden en gemeenten die hierop intekenen, worden begeleid om acties uit te werken die onze gestreepte vrienden vooruit helpen.
De lancering van het Kruisbestuiversplan gebeurde op het zevende West-Vlaams bijensymposium dat deze keer plaats vond in Koekelare. Met meer dan 170 deelnemers was het symposium volzet, een mooi signaal dat het thema leeft en veel bijenliefhebbers prikkelt. Maar de kiem van dit Kruisbestuiversplan werd een aantal jaren geleden gelegd in Regionaal Landschap Houtland & Polders en Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart, waar het PDPO-project Kruisbestuivers al liep. Dankzij de financiële steun van de provincie West-Vlaanderen kan het plan nu over de hele provincie uitgerold worden. “Wilde bijen zijn essentieel voor de bestuiving van landbouwgewassen en de inheemse flora, vandaar dat de provincie West-Vlaanderen dit Kruisbestuiversplan belangrijk vindt en ondersteunt”, aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (Vooruit).
Bijenvriendelijke begraafplaatsen
Yannick Verstraete is één van de vier medewerkers bij de Regionale Landschappen die mee zijn schouders zet onder dit project. “Het is plan is opgevat in twee luiken. Enerzijds is er het provinciewijde luik, met een aanbod voor alle West-Vlaamse gemeenten. Denk maar aan netwerkmomenten zoals het bijensymposium of opleidingen voor groenambtenaren. Zo hebben we een opleiding voor natuurvriendelijke begraafplaatsen en het oprichten van bijenburchten. Veel gemeenten hebben interesse in zulke initiatieven, maar weten niet altijd goed hoe deze aan te pakken. Daar kunnen wij hen dus bij helpen.”
“Een ander initiatief zijn de inspiratietrips voor beleidsmakers waarin we tonen dat het wel degelijk mogelijk is om bijvoorbeeld een begraafplaats bijenvriendelijk te maken, zonder dat je het als ‘een verwilderde boel’ moet aanleggen, zoals vaak wordt verondersteld.”
“Daarnaast werken we ook doelgroepgericht, onder het luik sensibilisering en communicatie. Denk maar aan een bijensafari, een workshop bijvriendelijke tuin, een infoavond rond bijen en insecten enzovoort. De gemeente is zo de springplank om andere doelgroepen warm te maken. We gaan dan ook inventariseren welke bijensoorten er bijvoorbeeld voorkomen op diverse provinciale domeinen, om het beheer daaraan aan te passen.”
Begeleiding op maat
Naast de provinciewijde aanpak, wordt er ook op maat van gemeenten gewerkt. “Zo komen we uit bij de twintig kruisbestuiversgemeenten, die een stapje verder willen gaan in het inrichten van een bijvriendelijke omgeving. De gemeenten die zich hiervoor hebben ingeschreven krijgen van ons begeleiding en advies op maat. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een park of dorpsplein, of detectie van plekken in de gemeente die potentieel beter beheerd kunnen worden.”
“Ook op gemeentelijk niveau kunnen we begeleiden in communicatiecampagnes naar de inwoners toe. Het kan dan gaan om een infobord, een online campagne enzovoort, gericht op alle bewoners of op een specifieke doelgroep. Of dat nu jeugd is of landbouwers. Er zijn best wel wat doelgroepen en thema's die je hierbij kan uitkiezen. Zo kunnen landbouwers, scholen en bedrijven worden aangespoord om heel wat te doen voor de bij.”
Zo zullen de deelnemende gemeenten dus de komende twee jaar onder begeleiding van hun regionaal landschap actief inzetten op het behoud en ondersteuning van wilde bijen. Al twintig gemeenten tekenden in op het Kruisbestuiversplan. Het gaat om Blankenberge, Damme, Deerlijk, Diksmuide, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Jabbeke, Knokke-Heist, Moorslede, Oostkamp, Pittem, Staden, Tielt, Torhout, Veurne, Wervik, Wingene, Zedelgem en Zwevegem. “Ons einddoel? Dat er op provinciale schaal meer bijen en insecten rondzoemen, in verscheidenheid en aantal.”

Bron: Eigen berichtgeving