Vicevoorzitter Europese Commissie wil akkoord over natuurherstelwet voor eind november

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic heeft het Europees Parlement opgeroepen om de natuurherstelwet nog voor de volgende VN-klimaatconferentie (COP28) in Dubai eind november goed te keuren. Daar heeft het parlement eigenlijk nog tijd voor tot volgend jaar. Ondertussen vragen 200 ngo’s om de natuurherstelwet afdoende doeltreffend te maken zodat het de Europese burgers beschermt tegen toekomstige rampen als gevolg van klimaatverandering.

4 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 oktober 2023 12:02
Lees meer over:
europeesparlementstraatsburgstemmingbiolandbouwrapport3mei2022-2

De omstreden natuurherstelwet moet ertoe leiden dat grote stukken natuur in Europa hersteld worden tegen 2030. Dit zou de EU doen via bindende verordeningen die alle lidstaten verplichten om aan natuurherstel te doen. De natuurherstelwet, die onderdeel is van de Green Deal, zorgde de voorbije maanden al voor grote spanningen in het Europees Parlement. In juli werd een al sterk aangepaste natuurherstelwet nipt gestemd in het Parlement.

Het standpunt over de natuurherstelwet van het Parlement ligt niet zo ver verwijderd van dat van de Europese lidstaten, die zetelen in de Raad. Nu zit de wet in een laatste fase waarin de Europese Raad en het Europees Parlement het wetsontwerp verder bespreken om zo tot een akkoord te komen. Dit allemaal onder toezicht van de Europese Commissie. In principe hebben de partijen tijd om dit rond te krijgen tegen de lente van volgend jaar, wanneer de legislatuur aan haar einde komt.

Maar Sefcovic ziet dit liever vroeger gebeuren: voor de VN-klimaatconferentie volgende maand. De vicevoorzitter van de Commissie lanceerde de oproep tijdens de hoorzitting waarin de Europarlementsleden hem aan de tand voelden over zijn plannen als opvolger van Frans Timmermans, de vicevoorzitter die binnen de Europese Commissie verantwoordelijk was voor de Green Deal, maar nu een gooi doet naar het premierschap in Nederland. 

"De natuur is onze beste bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering en cruciaal voor onze voedselveiligheid. De natuurherstelwet is dus van kapitaal belang", zo verklaarde Sefcovic tijdens de hoorzitting. "Ik begrijp dat dit dossier uitgesproken meningen opwekt maar ik denk dat we, met positief engagement en sterke politieke wil, een positief resultaat kunnen bereiken tegen het einde van het jaar, het liefst voor COP28", zei de Slovaakse sociaaldemocraat. 

Ngo's pleiten voor doeltreffende wet

Ondertussen dringen 200 ngo’s, waaronder Natuurpunt, er bij het Parlement, de Raad en de Commissie op aan dat ze ervoor moeten zorgen dat de wet afdoende doeltreffend is om de wereldwijde noodsituaties op het gebied van klimaat en biodiversiteit aan te pakken.

“De onderhandelingen over de wet vinden plaats na opnieuw een zomer van verwoestende extreme weersomstandigheden van ongekende intensiteit in heel Europa”, aldus Natuurpunt. “Overstromingen in Griekenland, bosbranden in het Middellandse Zeegebied en hittegolven in Zuid-Europa herinneren ons er pijnlijk aan dat Europa gezonde en veerkrachtige ecosystemen nodig heeft om dergelijke rampen te voorkomen en burgers te beschermen. Het is de plicht van onze leiders om de Europeanen een wet te geven die hen echt beschermt tegen toekomstige rampen als gevolg van klimaatverandering.”

De 200 ngo's roepen alle EU-lidstaten, leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie op om ervoor te zorgen dat verschillende cruciale elementen worden opgenomen in de definitieve tekst van de wet. Een cruciaal element voor hen is onder meer het onmiddellijk in werking laten treden van de wet, zonder voorwaarden vooraf voor de tijdige en daadkrachtige uitvoering van de hersteldoelen. Ook het herstel van landbouwecosystemen, aangevuld met specifieke doelen voor het herstel van drooggelegde veengebieden staat bovenaan het lijstje van de 200 ngo’s.

Dubbelinterview natuurherstelwet: “Er zullen sowieso harde knopen moeten doorgehakt worden”
Uitgelicht
Gaat de Europese Commissie met het voorstel voor de natuurherstelwet een stap te ver in haar groene ambities of is het helemaal niet zo revolutionair zoals sommigen voor waars...
17 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek