Stemming natuurherstelwet in milieucommissie uitgesteld wegens tijdsgebrek

De stemming over de natuurherstelwet in de milieucommissie van het Europees Parlement is uitgesteld tot dinsdag 27 juni. Door de complexiteit van het controversiële dossier was er te weinig tijd om de stemming tot een goed einde te brengen waardoor geen definitief standpunt bepaald kon worden.

15 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 15 juni 2023 22:23
Lees meer over:

Update: 15-06 om 17:00

Op donderdag stond de veelbesproken natuurherstelwet op de agenda van de milieucommissie. De afloop van de commissie had twee geplande scenario’s. Enerzijds kon het tekstvoorstel van de natuurherstelwet goedgekeurd worden waardoor het voorstel doorschuift naar de plenaire zitting, een belangrijke stap om de plannen om te zetten in een wet. Anderzijds kon de commissie het tekstvoorstel verwerpen waardoor er een kans is dat de wet terug naar de tekentafel gestuurd wordt.

Maar zover is het niet gekomen. De natuurherstelwet is een lijvig dossier met meer dan 2.300 amendementen en door de diepe verdeeldheid werkte de milieucommissie zich maar heel traag door de amendementen. "Het was ongelofelijk chaotisch", vatte Groen-parlementslid Sarah Mathieu de commissie samen.

Commissievoorzitter Pascal Canfin probeerde de meubelen nog te redden door de stemmingen in de plenaire vergadering, waar de parlementsleden van de milieucommissie ook moeten zetelen, een kwartier uit te stellen. Maar dat zette geen zoden aan de dijk. De stemming werd iets later afgebroken en officieel uitgesteld tot 27 juni.

Het signaal dat deze wet terug naar de tekentafel moet is niet mis te verstaan

Tom Vandekendelaere (cd&v) - Europarlementslid

Grote verdeeldheid

Wel werd gestemd over het voorstel dat ingediend werd door de Europese Volkspartij (EVP) samen met de Europese conservatieven en sommige liberalen om de natuurherstelwet in zijn geheel naar de prullenmand te verwijzen. 44 parlementsleden waren tegen het voorstel een evenveel parlementsleden waren voor. Die gelijke stand wil zeggen dat het voorstel niet is goedgekeurd. De wet blijft dus op de tafel liggen.

“Er was een te grote verdeeldheid in de leefmilieucommissie over de hele lijn”, reageert Tom Vandekendelaere (cd&v) die in de EVP-fractie zetelt. “Ik ben vandaag gesterkt in mijn overtuiging dat dit geen goede wetgeving is. Het signaal dat deze wet terug naar de tekentafel moet is niet mis te verstaan. Voor Vlaanderen blijft de juridische onzekerheid te groot.” Vandekendelaere haalt hierbij het verslechteringsverbod aan dat stelt dat natuur buiten de Natura 2000-gebieden niet verder achteruit mag gaan. “Dit kan leiden tot grote vergunningsproblemen. We kunnen niet maken dat landbouwers 10 procent van hun grond uit productie moeten halen in Europa, zonder hen daarvoor te compenseren. Tot slot moeten we flexibiliteit voorzien voor sterk verstedelijkte gebieden zoals Vlaanderen om die grote ambities te kunnen waarmaken, wat nu niet het geval is."

De christendemocraten zetten de toekomst van onze economie, klimaat en natuur op het spel om hun politieke achterban te plezieren

Sara Matthieu (Groen) - Europarlementslid

Ook Hilde Vautmans (Open VLD) betreurt dat de natuurherstelwet niet meteen weggestemd werd. "Laat me duidelijk zijn, wij zijn niet tegen een natuurherstelwet. Maar we hebben totaal geen zicht op de impact die deze bindende verordening heeft op onze ruimtelijk ordening, economie en landbouw", zegt ze. "Er worden inderdaad aanpassingen voorgesteld, maar ik ben niet overtuigd dat dit goed genoeg is. De consequenties zijn niet voldoende duidelijk en op deze manier wordt het een juridisch moeras."

Een heel ander geluid is te horen bij Sara Matthieu (Groen), die meestemde in de milieucommissie. Zij blijft hoopvol omdat de wet niet expliciet verworpen werd. "De christendemocraten zetten de toekomst van onze economie, klimaat en natuur op het spel om hun politieke achterban te plezieren”, luidt het. “Al 30 jaar wordt op de rem van natuurherstel geduwd, het is nu dringend tijd voor het gaspedaal. Ik roep mijn liberale en zeker de christendemocratische collega's op eens echt hun boerenverstand te gebruiken."

Uitkijken naar de Raad

Het uitstel van een definitief standpunt vanuit de milieucommissie betekent dat de aandacht nu opnieuw naar de lidstaten verschuift. De Raad, waar alle milieuministers van de verschillende lidstaten in zetelen, neemt normaal gezien volgende dinsdag 20 juni zijn positie in. Maar dit is dus nog niet zeker, eerder deze week werd gemeld dat huidig EU-voorzitter Zweden de natuurherstelwet voorlopig van de agenda wil halen. De partij van de Zweedse premier maakt deel uit van de Europese Volkspartij (EVP) die sterk gekant is tegen de natuurherstelwet. Zweden vreest vooral dat de natuurherstelwet grote gevolgen zal hebben voor de land- en bosbouwsector. Vooral die laatste is een belangrijke economische sector in het land. Het Scandinavische land zou daarom tegen de natuurherstelwet willen stemmen, maar als voorzitter van de Europese Unie ligt dat bijzonder moeilijk. Zweden zou graag de hete brij doorschuiven naar Spanje, dat vanaf 1 juli het voorzitterschap overneemt. Stel dat er ook op 27 juni geen conclusies kunnen genomen worden, is het koffiedikkijken wat erna zal gebeuren.

Europa blijft in de ban van de natuurherstelwet
Uitgelicht
Zal de veelbesproken natuurherstelwet donderdag een meerderheid vinden in de Commissie leefmilieu van het Europees Parlement? Dat is de vraag die deze week de gesprekken domin...
13 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek