Natuurpunt wil 1.500 hectare vernatten via Wetlandplan

Natuurpunt heeft vrijdag zijn Wetlandplan voorgesteld. Daarmee wil het tegen 2027 bijna 1.500 hectare natte natuur herstellen in Vlaanderen. “Wetlands zijn uitstekende natuurlijke klimaatbuffers die beschermen tegen overstromingen en helpen tegen droogte”, zegt de natuurorganisatie. Het heeft 18 eigen natuurgebieden uitgekozen om dit te realiseren. Natuurpunt krijgt daarvoor subsidies van Europa en Vlaanderen, maar het kan naar eigen zeggen ook rekenen op private middelen.

4 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 februari 2024 17:46
Lees meer over:
nattenatuur-water-wijmeers-sigmaplan

De datum voor de voorstelling van het Wetlandplan was niet toevallig gekozen. Vrijdag was het Wereld Wetland Dag. Volgens Natuurpunt is investeren in natte natuur en ruimte geven aan waterlopen en rivieren een oplossing om woningen te beschermen tegen overstromingen. “Dat is geen overbodige luxe, dat werd de afgelopen maanden nog maar eens duidelijk na de wateroverlast in de Westhoek, de IJzervallei en de Denderstreek”, klinkt het.

Door natte natuur te herstellen, zowel bovenstrooms als in valleigebieden, wil Natuurpunt naar eigen zeggen meewerken aan een oplossing. “In Vlaanderen is er een potentieel om 147.000 hectare aan wetlands te herstellen. 49.000 hectare ligt daarvan in een groene bestemming en met het Wetlandplan neemt Natuurpunt daarvan bijna 1.500 hectare voor haar rekening”, luidt het.

Over heel Vlaanderen heeft de natuurorganisatie daarom 18 natuurgebieden uitgekozen om er wetlands te herstellen. “Op dit moment ligt er 1.380 hectare vast om dat te gaan doen”, zegt Lander Wantens, projectcoördinator bij Natuurpunt. “Dat gaat zowel om veengebieden die ook zeer veel CO2 opslaan, natte graslanden, broekbossen en vennen”.

Drie van die gebieden liggen in de Denderstreek die recent te maken kreeg met overstromingen. “Daar kunnen we 161 hectare herstellen. De Markvallei, op de grens met Galmaarden en Geraardsbergen, is er daar één van. Door deze vallei stroomt De Mark die aansluit op de Dender. De vallei is diep uitgesleten en zorgt ervoor dat het water versneld afgevoerd wordt naar de Dender. Om wateroverlast te voorkomen in Geraardsbergen, is het cruciaal om hogerop in de Markvallei het water al tegen te houden. Natte natuur kan daar voor een extra buffer zorgen. Dat doen we door de Mark meer ruimte te geven om te overstromen in het natuurgebied”, zegt Wantens. 

Natuurpunt wijst erop dat natuurherstel geld kost, maar dat dit een veelvoud oplevert voor de biodiversiteit, het opvangen van klimaatverandering en voor de gezondheid en veiligheid van mensen. De kostprijs van het Wetlandplan bedraagt 30 miljoen euro. “Het geld hiervoor komt onder andere van Europa via Interreg Blue Transition en LIFE Wetlands4Cities en van Vlaanderen via onder meer de Blue Deal. Zelf investeert Natuurpunt 4,5 miljoen euro waarbij het kan rekenen op bedrijven zoals Google en Cummins” vertelt Wantens. 

Frédéric Descamps, Data Center Lead voor Google in Belgium: "We willen tegen 2030 meer water teruggeven aan de natuur dan we binnen ons bedrijf verbruiken voor onze datacenters en kantoren. In België werken we samen met Natagora en Natuurpunt om het ecosysteem rond de Schelde en de Dender te helpen herstellen. Zo zal het Meirdam-project bij Dendermonde zich richten op het herstel van wetlands door het aankopen van sleutelpercelen en het installeren van kleine dijken en sluizen om water langer bij te houden".

Dit zijn de 18 natuurgebieden waar Natuurpunt het Wetlandplan uitrolt:

West-Vlaanderen: Uitkerkse polder, Stadswallen van Damme

Oost-Vlaanderen: Sint Onolfspolder, Hogedonk, Markvallei

Antwerpen: Rivierenland, Krabbels-Lovenhoek, Visbeekvallei, De Maat - Den Diel, Vallei van de Maasloop, Breeven, De Vennen

Limburg: De Maten, Vallei van de Abeek, Dommelvallei, Hageven

Vlaams-Brabant: Grote Getevallei, Zuunvallei

Waarom droogt Vlaanderen uit?
Uitgelicht
Het klimaat verandert en dat vertaalt zich jaar na jaar in minder water. “En daar zien we nu de gevolgen van: te lage grondwaterstanden”, klinkt het in de Pano-reportage ‘Droo...
11 maart 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek