Projectoproep houtkanten: tot 50.000 euro subsidie voor lokale besturen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lanceert een tweede projectoproep houtkanten. Lokale besturen krijgen tot 50.000 euro subsidie per project om houtkanten uit te breiden of te versterken. Vorig jaar werden 22 projecten goedgekeurd, goed voor 34 kilometer aan houtkanten.   

20 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 oktober 2023 15:39 Joris Rigo
Lees meer over:
landschaphoutkantknotwilgbiodiversiteit-1280

Houtkantennetwerk

Volgens de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zijn er steeds minder houtkanten in het Vlaamse landschap en bovendien zou de kwaliteit ervan achteruitgaan. Houtkanten zijn lijnvormige landschapselementen die bestaan uit bomen en/of struiken. Die landschapselementen geven onze landelijke streken hun typische karakter en zijn bovendien een hotspot voor biodiversiteit want insecten, vogels en kleine zoogdieren vinden er voedsel, nest- en schuilmogelijkheden. Omdat houtkanten koolstof opslaan, dragen ze bij aan de klimaatbestendigheid van het platteland.

De Vlaamse overheid wil met het houtkantenplan een sterker en uitgebreider houtkantennetwerk realiseren tegen 2030. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) roept lokale besturen daarom opnieuw op om in te tekenen in het project houtkanten. Met die oproep wil de minister gemeenten en provincies ondersteunen die houtkanten uitbreiden en versterken.

“Houtkanten zijn cruciaal voor een klimaatbestendig en biodivers platteland. De vorige oproep houtkanten was een succes en leidde tot meer dan 34 km extra houtkanten. Ik hoop dat gemeenten, provincies en regionale landschappen ook deze keer de handen in elkaar slaan voor een sterker houtkantennetwerk. Zo kunnen we samen zorgen voor meer houtkanten, een mooier en meer biodivers landschap en extra koolstofopslag tegen 2030.”

In 2022 werden 22 projecten goedgekeurd en dat was goed voor in totaal 34,5 kilometer houtkanten en 2.380 ton aan koolstofopslag

VLM

Projectoproep

Nog tot maart 2024 kunnen lokale besturen een project indienen bij VLM. Goedgekeurde projecten kunnen een subsidie krijgen tot 70 procent van de totale kostprijs van het project, met een plafondbedrag van 50.000 euro per project. Aan het project zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet er ingezet worden op inheems en autochtoon plantgoed en op soorten die gunstig zijn voor de wilde bestuivers. Pesticiden zijn niet toegelaten op de locatie van de aanplantingen en de uitvoering van een project mag maximaal vier jaar duren.

VLM organiseerde vorig jaar ook al een projectoproep houtkanten voor gemeenten en provincies. 19 gemeenten dienden toen samen 23 projecten in. VLM keurde 22 projecten goed en dat was, volgens de organisatie, goed voor in totaal 34,5 kilometer houtkanten en 2.380 ton aan koolstofopslag. De 19 gemeenten ontvingen samen 300.817 euro ondersteuning om hun houtkantproject uit te voeren.

Meer informatie: Oproep houtkanten 2023

Demir lanceert plan voor meer en betere houtkanten
Uitgelicht
Er zijn steeds minder houtkanten in Vlaanderen en de kwaliteit ervan gaat achteruit. Om het houtkantennetwerk te versterken tegen 2030 lanceert Vlaams minister van Omgeving Zu...
20 oktober 2022 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek