header.home link

Demir lanceert plan voor meer en betere houtkanten

Er zijn steeds minder houtkanten in Vlaanderen en de kwaliteit ervan gaat achteruit. Om het houtkantennetwerk te versterken tegen 2030 lanceert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), samen met lokale besturen en partners, een houtkantenplan.

20 oktober 2022  – Laatste update 20 oktober 2022 15:35
Lees meer over:
Houtkantlandschap

Houtkanten zijn lijnvormige landschapselementen die bestaan uit bomen en/of struiken. Ze geven onze landelijke streken hun typisch karakter en zijn belangrijk voor een klimaatbestendig en biodivers platteland. “Houtkanten zijn onlosmakelijk verbonden met het Vlaamse platteland”, aldus Demir. “Ze maken het landschap veerkrachtiger tegen droogte en zware neerslag en zijn de ruggengraat van de landelijke biodiversiteit. In de struiken en bomen zijn ook allerlei dieren thuis, zoals vlinders, wezels en dassen.”

De afgelopen decennia echter zijn steeds meer houtkanten verdwenen in Vlaanderen. “Met alle gevolgen van dien”, vervolgt de minister. “Het houtkantenplan moet die tanker definitief keren.” Doel is om de bestaande houtkanten te behouden en te beschermen. Daarvoor worden de regelgeving en procedures voor vergunningen, handhaving en bescherming van houtkanten geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.

Houtkantlandschapselement

Verder wordt het houtkantennetwerk ook uitgebreid met nieuwe aanplantingen. Zo lanceert de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) binnenkort een projectoproep voor lokale besturen om houtkanten aan te planten, waarvoor 900.000 euro uit het klimaatfonds wordt voorzien. “De aanleg van nieuwe houtkanten moet zo veel mogelijk gebeuren met plantgoed met het kwaliteitslabel ‘Plant van Hier’”, klinkt het bij VLM. “Dat is kwaliteitsvol en inheems plantmateriaal. Op dit moment is de vraag naar dat plantgoed groter dan het aanbod. Er worden dus ook acties opgezet om de beschikbaarheid van ‘Plant van Hier plantsoen’ te garanderen.”

Ten slotte is een kwalitatief beheer van houtkanten cruciaal. De bedoeling is om de takken en het snoeihout van dat beheer beter te gebruiken. “Bijvoorbeeld als grondstof voor materiaal, energie of verrijking van de bodem”, luidt het. Het houtkantenplan voorziet daarvoor in verschillende acties, zoals het structureel uitbouwen van de Loketten Onderhoud Buitengebied (LOB’s) in heel Vlaanderen. Zij ondersteunen momenteel vooral gemeenten bij het regulier landschapsonderhoud, zoals het beheer van houtkanten. Er zullen ook houtkantencoördinatoren aangesteld worden, die zullen samenwerken met de LOB’s voor het beheer van houtkanten en het gebruik van de biomassaresten afkomstig uit beheerwerken.

Meer info? Raadpleeg het houtkantenplan.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek