Limburg is kampioen in erosiebeleid

De Limburgse boeren zijn sinds begin de jaren 2000 goed voor 40 procent van alle Vlaamse erosieprojecten. Opvallend daarbij: ze doen dat met het minste erosie-coördinatoren van de alle Vlaamse provincies. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Steven Coenegrachts (Open VLD).

25 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 25 november 2021 18:25
Lees meer over:

Erosie treedt vooral op in hellende gebieden met een zandlemige tot lemige bodemtextuur en veel akkerland. De hotspots in Vlaanderen zijn gekend: Haspengouw, het Hageland, het Pajottenland, de Vlaamse Ardennen en de West-Vlaamse Heuvels. Niet alleen leidt dat tot modderoverlast in stroomafwaarts gelegen (woon)gebieden en wegen, ook de bodemkwaliteit lijdt eronder. De zware regenval van deze zomer was nogmaals een herinnering dat erosiebestrijding noodzakelijk blijft.

Limburg boven

Limburg is de kampioen op vlak van erosieprojecten met 40 procent het totaal, of een goeie 112 uitgevoerde projecten. “Daar mogen we fier op zijn. Vooral Gingelom (36 projecten) en Sint-Truiden (33 projecten) steken er met kop en schouders bovenuit. In hun eentje zetten ze evenveel of meer projecten op als de integrale provincie Oost- of West-Vlaanderen”, zegt Coenegrachts.

Sinds de inwerkingtreding van het erosiebesluit in 2001 kan een gemeente een subsidie aanvragen bij de Vlaamse Overheid voor het uitvoeren van kleinschalige infrastructurele erosiebestrijdingsmaatregelen, zoals een bufferbekken, een aarden dam met erosiepoel, een houthakseldam, een buffergracht met grasbufferstrook... In totaal ging het om 268 projecten.

stevencoenegrachts-openvld-591-quoteformaat

In hun eentje zetten Gingelom en Sint-Truiden evenveel of meer erosieprojecten op als de integrale provincie Oost- of West-Vlaanderen

Steven Coenegrachts - Vlaams Parlementslid Open VLD

“De projecten bewijzen ook hun effectiviteit. In Oost-Vlaanderen, met een beperkt aantal projecten (19), stellen we meer modderoverlast vast dan in Limburg en het Hageland waar projecten wél in grotere aantallen worden uitgevoerd. Oost- en West-Vlaanderen tellen dan ook nog eens ongeveer dubbel zoveel coördinatoren (22) als Limburg”, aldus Coenegrachts. De beide Vlaanders lopen dus achter.

 De erosiecoördinatoren begeleiden de gemeenten bij het uitwerken van haar gemeentelijk erosiebestrijdingsplan: ze bereiden de subsidieaanvragen voor en voeren overleg met de betrokken eigenaars en gebruikers. Daarnaast heeft de erosiecoördinator ook taken met betrekking tot de aan landbouwers opgelegde erosiebestrijdingsmaatregelen in het kader van de steunregelingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Binnen het GLB is de aangepaste bewerking van de risicopercelen een belangrijke randvoorwaarde waar boeren aan moeten voldoen.

 Het erosiebeleid krijgt momenteel een evaluatie die eind dit jaar verwacht wordt.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek