header.home link

Nieuwe website bundelt kennis rond erosiebestrijding

16 januari 2023

Omdat de problematiek van erosie steeds groter wordt, willen de Vlaamse erosiecoördinatoren hun expertise bundelen. Via een nieuwe website kunnen landbouwers nagaan welke maatregelen het meest geschikt zijn om hun percelen te wapenen tegen afstromende modder.

Lees meer over:

Door de klimaatverandering zijn er vaker intense regenbuien in korte tijdspannes. In het voorjaar, de periode met het meeste kans op felle regenbuien, zijn veel (vaak hellende) percelen nog onvoldoende begroeid. Die combinatie leidt tot bodemerosie.

Projectpartners Inagro, steunpunt erosie Oost-Vlaanderen, provincie Vlaams-Brabant, IGO en de Watering Sint-Truiden slaan de handen in elkaar. Met de steun van de Vlaamse overheid brengen ze hun kennis en expertise samen op de gloednieuwe website. Het doel is om landbouwers meer inzicht te geven in de mogelijkheden van erosiebestrijding.

Afstromende modder tegenhouden

Er bestaan meerdere mogelijkheden om afstromende modder tegen te gaan: zoveel mogelijk niet-kerende bodemwerking toepassen, groenbedekkers zaaien, drempels aanleggen tussen de aardappelruggen… Ondanks deze maatregelen is het bij zeer hevige regenbuien nog steeds mogelijk dat er erosie optreedt. De afspoelende modder kan je ook onderaan het perceel tegenhouden. Met de installatie van grasgangen, houtkanten, erosiepoelen of plantaardige dammen blijven lagergelegen waterlopen, natuurgebieden, straten en rioleringen zoveel mogelijk gespaard van modderoverlast. De website bundelt een overzicht van deze erosiebestrijdingstechnieken.

erosie-copyrightInagro

“Gebruiksgemak staat voorop. We willen dat de landbouwer makkelijk en snel info vindt. De website heeft een centrale zoekfunctie en alle maatregelen zijn overzichtelijk opgedeeld in vier rubrieken. De teksten zijn aangevuld met duidelijke foto’s zodat de landbouwer ook een visueel beeld krijgt van de technieken”, vertelt Bert Soenen, erosiecoördinator bij Inagro.

De uitleg bij de technieken omvat info over de voordelen, de praktische uitvoering en de belangrijkste aandachtspunten zoals de financiële tussenkomsten. Is de informatie toch niet voldoende of duidelijk genoeg? Dan kan de bezoeker contact opnemen met een erosiecoördinator uit zijn buurt. Ook hiervoor heeft de website een handige zoekfunctie.

Ga naar de website www.erosie.be.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek