Erosiegevoelige akkers in de bloemetjes gezet

De heuvelachtige akkers in de Vlaamse Ardennen lijden bij hevige neerslag erg onder erosie. Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt daarom landbouwers met erosiegevoelige akkers om bloemrijke grasstroken aan te leggen in Brakel, Maarkedal en Zwalm. Die grasbloemstroken gaan dus niet alleen erosie tegen maar bevorderen bovendien de waterkwaliteit, de biodiversiteit en verhogen de belevingswaarde van het landschap.  

14 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 juli 2023 10:30

Grasbloemstroken

In de heuvelachtige Vlaamse Ardennen is het niet ongewoon dat na een zware regenval de straten vol modder liggen. Zelfs bij een goede bodemkwaliteit kan door regen in een jaar tijd, tot tien ton per hectare vruchtbare grond van de akker wegvloeien naar straten en grachten.  

"Grasstroken onderaan de akker vertragen en filteren het afvloeiende water waardoor het sediment bezinkt. Zo blijven straten en grachten rond de akker proper en verbetert de waterkwaliteit in de beken. Bloemenrijke grasstroken hebben als bijkomend voordeel dat de biodiversiteit een boost krijgt. Bloemen trekken immers bijen, vlinders en andere insecten aan die op hun beurt voor een betere bestuiving van de gewassen zorgen én voor de natuurlijke bestrijding van bijvoorbeeld de bladluis", vertelt gedeputeerde Riet Gillis, van provincie Oost-Vlaanderen, bevoegd voor Klimaat, Milieu en Natuur. 

Gemiddeld zijn de grasbloemstroken zes tot negen meter breed in de Vlaamse Ardennen. Sommige stroken zijn zelfs tot bijna twintig meter breed. Hoe breder de strook, hoe meer het water vertraagt en hoe meer bodemdeeltjes achterblijven. De ideale breedte van de strook wordt bepaald door de hellingsgraad en de lengte van de helling van het perceel.  

4.500 euro subsidie  

Via subsidies stimuleert de provincie boeren in Brakel, Maarkedal en Zwalm bij de aanleg van bloemrijke grasstroken langs erosiegevoelige akkers. Enkel dit voorjaar alleen al konden zeven landbouwers uit de drie gemeenten van het projectgebied rekenen op een financiële tegemoetkoming van in totaal 4.500 euro. Daardoor werd 1.900 meter aan grasbloemenstroken ingezaaid. Landbouwers die mee in het project willen stappen engageren zich om minstens om de twee jaar de strook te maaien. Het bezonken sediment wordt indien nodig afgegraven en terug op de akker verspreid. De strook wordt nadien opnieuw ingezaaid.  

De financiële steun voor de aanleg en het beheer van grasbloemenstroken langs erosiegevoelige percelen is een verderzetting van het klimaatfondsproject ‘Boer aan Boord’. Hierbij werden de afgelopen jaren in Brakel, Zwalm en Maarkedal al een groot aantal grasbloemenstroken aangelegd (36 stroken, goed voor 4,4 ha). 

Voor advies en begeleiding rond erosiebestrijdende maatregelen kunnen landbouwers ook terecht bij het Steunpunt Erosie van de provincie. Dat steunpunt is een samenwerking tussen het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek en de dienst Landbouw en Platteland van de provincie Oost-Vlaanderen. Het heeft als kerntaak de coördinatie van de erosiebestrijding in 21 gemeenten in de Vlaamse Ardennen. Het Steunpunt Erosie maakte onder andere erosiebestrijdingsplannen op voor verschillende Oost-Vlaamse erosiegevoelige gemeenten. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek