Adviesraden steunen decreet Blue Deal

Elke toekomstige Vlaamse regering zal binnen een jaar na haar aantreden een Blue Deal moeten opmaken met concrete investeringen. Dat is althans het voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), dat intussen werd goedgekeurd door de strategische adviesraden. Het decreetvoorstel voor de legislatuurgebonden Blue Deal schuift nu door naar de Raad van State voor advies. 

17 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 juli 2023 12:07
Lees meer over:
regenwatergrondwaterdroogtegras-µ&é!à

Groen licht 

De strategische adviesraden Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Mina), Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) keuren het Blue Deal decreet goed. In het decreet staat dat elke toekomstige Vlaamse regering een Blue Deal moet uitwerken met concrete investeringen binnen het jaar na aanstelling. Hiermee wil minister Demir garanderen dat de aanpak van droogte en waterschaarste wordt verdergezet. 

Het ontwerpdecreet koppelt de Blue Deal aan de vijfjaarlijkse beleidscyclus van de Vlaamse regering en wordt hierdoor een soort ‘legislatuurplan’ voor de volledige regeerperiode. In die legislatuurgebonden Blue Deal streeft de overheid naar het maximaal vasthouden en duurzaam gebruiken van water maar ook om de risico’s op schaarste én overstromingen te verminderen. De Blue Deal bevat ook de strategieën en maatregelen voor die doelstellingen en ook hoe dat allemaal gefinancierd zal worden. 

De Blue Deal is ons antwoord op de aanpak van extreme weerssituaties in Vlaanderen en broodnodig in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen. Dit laten doodbloeden na één legislatuur zou een historische vergissing zijn. We moeten de inspanningen blijven volhouden, zeker met de klimaatverandering in het achterhoofd

Zuhal Demir (N-VA) - Vlaams minister van Omgeving

“De Blue Deal is ons antwoord op de aanpak van extreme weerssituaties in Vlaanderen en broodnodig in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen. Dit laten doodbloeden na één legislatuur zou een historische vergissing zijn. We moeten de inspanningen blijven volhouden, zeker met de klimaatverandering in het achterhoofd”, zegt Demir. 

De adviesorganen doen enkele aanbevelingen en geven groen licht voor het decreet. Zo willen ze dat de input van de adviesraden bij de toekomstige Blue Deals wordt meegenomen. Verder wijzen ze op het belang van structurele financiering, hetgeen Demir ook opneemt in het decreet. In de volgende stap zal de Raad van State haar advies geven. 

Weerbaar waterland en Vlaams klimaatadaptatieplan 

 Na de grote overstromingen twee jaar geleden vroeg de Vlaamse regering aan een multidisciplinair expertenpanel een onderbouwd advies om Vlaanderen beter te beveiligen tegen hoogwater. In juli 2022 volgde het advies met een strategie (Weerbaar waterland) voor waterzekerheid in Vlaanderen: tien samenhangende acties en een plan van aanpak om die strategie in uitvoering te brengen.

In datzelfde jaar werd ook het Vlaams klimaatadaptatieplan goedgekeurd, opnieuw met bijzondere aandacht voor de wateroverlastproblematiek. De wetgeving werd grondig onder de loep genomen en aangepast, onder meer voor de watertoets en de hemelwaterverordening, om nog beter voorbereid te zijn op wateroverlast. Daarnaast maakt de Vlaamse regering ook actief werk van ontharding en het behoud van Watergevoelige Open Ruimte Gebieden (WORG’s). 

 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek