Voka waakzaam voor natuurbeheerplan in Westhoek: “Mag economie niet belemmeren”

Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen neemt de herziening en uitbreiding van het Natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei onder de loep. De werkgeversorganisatie geeft aan het belang van de lokale fauna en flora te erkennen, maar waarschuwt dat deze natuurontwikkeling de groei van bedrijven en economische activiteiten in de regio niet mag belemmeren. Volgens ANB zal dat niet het geval zijn.

6 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 6 maart 2024 18:10 Ruben De Keyzer
IJzervallei Yves Adams

Het gebied in kwestie is ongeveer 4.000 hectare groot en strekt zich uit van de Franse grens via Diksmuide tot Handzame. “De IJzer- en Handzamevallei zijn één van de laatste open ruimtes in West-Vlaanderen waar natuur en water elkaar zo harmonisch vinden”, omschrijft het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Het gebied is een belangrijke habitat voor vogels zoals de grutto, wulp en kievit.

Voka West-Vlaanderen steunt het zogeheten ‘globaal kader’ van dit natuurbeheerplan op voorwaarde dat deze uitbreiding geen negatieve juridische consequenties heeft voor omliggende ondernemingen. Een andere bezorgdheid is de binnenvaart, met name langs het Ieperleekanaal, dat deels binnen de omvang van het natuurbeheerplan en globaal kader valt. De regio kent immers veel watergebonden bedrijvigheid, en volgens Voka moet dit verder ontwikkeld kunnen worden.

Inspraak

Een ander belangrijk punt voor Voka is de manier waarop het openbaar onderzoek voor dit plan werd gevoerd. De organisatie spreekt van een gebrek aan transparantie. “De late beschikbaarheid van relevante documenten belemmerden effectieve inspraak van belanghebbenden”, meldt de koepelorganisatie. Voka West-Vlaanderen heeft daarom ANB opgeroepen om in de toekomst publieke raadplegingen te organiseren volgens de principes van behoorlijk bestuur.

Volgens ANB zijn de procedures correct verlopen. “Zo moet bijvoorbeeld de aankondiging van een ontwerp van natuurbeheerplan op één van de volgende manieren gebeuren: publicatie in minstens één regionale krant, via de gemeentelijke informatiekanalen of duidelijk zichtbare aanplakking langs de toegangsweg of -wegen van het terrein", zegt woordvoerder Frank Van Swalm. "Dat is gebeurd. Eerder werd al beslist om de wetgeving te wijzigen en de aankondiging van nieuwe natuurbeheerplannen via élk van die kanalen aan te kondigen. Bovendien wordt sinds 2020 op de website van ANB een up-to-date overzicht gegeven van alle ontwerp natuurbeheerplannen waarvoor de publieke consultatie loopt. Dat is ook voor dit plan tijdig en behoorlijk gebeurd.”

Handzamevallei Diksmuide Tom Linster

Volgens ANB werden ook de betrokken gemeenten tijdig op de hoogte gebracht van het openbaar onderzoek. “De aankondiging van het beheerplan stond dan ook met de nodige documenten op hun eigen website van 29 januari tot 29 februari 2024”, klinkt het. “Gezien het hier niet om een nieuw beheerplan gaat, en ook de visie en toegankelijkheid niet wijzigt, werd niet proactief naar de gemeentes gestapt.”

Rechtszekerheid

Tot slot heeft Voka West-Vlaanderen erop aangedrongen dat het Agentschap Natuur en Bos de rechtszekerheid van bestaande en toekomstige economische activiteiten in de regio niet mag ondermijnen. Zo is de verdere uitbreiding van de bestaande Speciale Beschermingszones (SBZ) en Vlaamse Ecologisch Netwerk-gebieden (VEN-gebieden) in het betrokken gebied wat hen betreft uitgesloten op korte en lange termijn. Voka West-Vlaanderen geeft aan dat het nauwlettend zal blijven volgen hoe dit natuurbeheerplan verder zal worden uitgewerkt en welke impact het heeft op de economische activiteiten in de regio.

Volgens ANB hoeft Voka zich geen zorgen te maken. “In een natuurbeheerplan is er een duidelijk onderscheid tussen de effectief deelnemende percelen en percelen die vallen binnen het globaal kader”, zegt Van Swalm. “Alle bestaande rechten op gronden in eigendom of verpacht aan landbouwers blijven in dit ruimer globaal kader behouden. De visie in het globaal kader vormt dus geen bedreiging voor de huidige en toekomstige activiteiten. Ze kan wel gezien worden als een uitnodiging aan land- en tuinbouwers en ook andere eigenaars om samen te werken aan meer en betere natuur in het gebied.”

17.000 hectare extra natuurbeheerplan

De IJzer- en Handzamevallei is niet het eerste natuurbeheerplan dat grondig herzien wordt door de Vlaamse regering. Sinds het aantreden van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) steeg de oppervlakte natuur onder effectief natuurbeheer in Vlaanderen van 91.357 hectare naar 108.239 hectare. Dat meldt haar kabinet. Het gaat dus om een stijging van bijna 17.000 hectare of 18 procent. “De komende maanden worden nog afdoende dossiers behandeld om in 2024 de doelstelling van 20.000 hectare extra natuur onder effectief natuurbeheer te bereiken. Alles wijst erop dat dit vlot behaald zal worden”, aldus het kabinet-Demir.

Natuurbeheerplan van ANB bedreigt 1.260 ha landbouwgrond in Haspengouw
Uitgelicht
Niet alleen in de Antwerpse Kempen werd dinsdag geprotesteerd tegen een natuurbeheerplan. Ook in Haspengouw is er grote onrust over een natuurbeheerplan van het Agentschap Nat...
5 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: ANB - Yves Adams

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek