Natuurbeheerplan van ANB bedreigt 1.260 ha landbouwgrond in Haspengouw

Niet alleen in de Antwerpse Kempen werd dinsdag geprotesteerd tegen een natuurbeheerplan. Ook in Haspengouw is er grote onrust over een natuurbeheerplan van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Een colonne tractoren trok daarom naar het gebouw van ANB in Hasselt om hun ongenoegen kenbaar te maken. “Dit plan zal 1.260 hectare landbouwgrond in de regio onder druk zetten”, aldus de actievoerders.

5 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 6 maart 2024 17:07 Griet Lemaire
Lees meer over:
protest natuurbeheerplan Haspengouw ANB_Boerenbond

Protest na protest

Het regent tegenwoordig protesten en bezwaren tegen natuurbeheerplannen. Op dit ogenblik zijn er opnieuw negen ontwerp-natuurbeheerplannen die in publieke consultatie liggen. Nadat er vorige week nog protest kwam tegen het natuurbeheerplan van ANB in de IJzer- en Handzamevallei in West-Vlaanderen, waren er dinsdagochtend twee protesten. In Geel en Kasterlee was het natuurbeheerplan van Natuurpunt kop van Jut, in Haspengouw is het opnieuw het Agentschap Natuur en Bos dat een natuurbeheerplan heeft opgemaakt.

Daarom trokken een 80-tal boeren met tractoren naar het Vlaams Huis in Hasselt, waar ANB gevestigd is. Zij wilden er bezwaar indienen tegen het natuurbeheerplan ‘Centraal Haspengouw’ dat gebieden omvat in Diepenbeek, Hoeselt, Kortessem, Wellen, Borgloon, Tongeren, Heers en Sint-Truiden. Het openbaar onderzoek over het plan loopt nog tot en met 7 maart. "Het beheerplangebied 'Centraal Haspengouw' bestaat uit 14 deelgebieden en heeft een oppervlakte van zowat 640 hectare verspreid over meerdere gemeenten", legt Heidi Pinxten, regioconsulent Zuid-Limburg bij Boerenbond, uit.

Ook individuele woonhuizen zijn in het globaal kader opgenomen, net als huiskavels en bedrijfszetels. Dat dit een grote drukt legt, is dus duidelijk

Heidi Pinxten - Regioconsulent Zuid-Limburg Boerenbond

Globaal kader voor driekwart in landbouwgebied

Daarnaast is er in het natuurbeheerplan ook sprake van een globaal kader. Dat is een bijkomende perimeter die wordt afgebakend waarbinnen het natuurgebied zich in de toekomst verder kan ontwikkelen. Het zijn vooral die globale kaders die de landbouwers tegen de borst stuiten. "In het voorliggende natuurbeheerplan in Haspengouw is het globaal kader maar liefst 1.690 hectare groot. Daarvan ligt 1.260 hectare in landbouwgebied. Dat is dubbel zoveel als de oppervlakte van het plangebied", zegt Pinxten.

Ze wijst erop dat terreinbeherende organisaties bij aankoop van gronden binnen dit globaal kader tot 90 procent subsidies kunnen krijgen. “Ook individuele woonhuizen zijn hierin opgenomen, net als huiskavels en bedrijfszetels. Dat ook zo'n globaal kader een grote druk legt, is dus duidelijk”, stelt Pinxten.

(Lees verder onder kader)

"Druist in tegen landbouwakkoord"

Boerenbond wijst er voorts op dat er na de recente boerenprotesten een akkoord werd gesloten tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties. Daarbij engageerde de regering zich ertoe om voortaan geen gronden in herbestemd agrarisch gebied (HAG) meer te kopen en tot 1 oktober ook geen gronden meer in agrarisch gebied, mits enkele uitzonderingen. De landbouworganisatie stelt echter vast dat het ANB in het globaal kader van dit natuurbeheerplan meer dan 100 hectare HAG heeft opgenomen. “Recent vonden in Haspengouw twee ruilverkavelingen plaats: Vliermaalroot en Jesseren. Je zou er dus mogen vanuit gaan dat deze gebieden klaar zijn voor de toekomst. Waarom worden dan herverkavelde landbouwpercelen mee opgenomen in het globaal kader?”, vraagt de organisatie zich af.

Een andere bezorgdheid is het voornemen van het Agentschap Natuur en Bos om bos te kappen. “In het natuurbeheerplan staat dat ANB 41,02 hectare bos gaat kappen en 21,72 hectare bos zal bij planten. Dat leidt tot een negatieve bosbalans van -19,29 hectare”, legt Boerenbond uit. De organisatie noemt dit een “opvallende keuze” van ANB. “Die mag er echter niet toe leiden dat de Vlaamse overheid deze bosbalans ergens anders in agrarisch gebied terug in evenwicht wil brengen”, luidt het.

Moeilijk overleg met ANB

Om de bezwaren van de landbouwsector over het natuurbeheerplan te overhandigen aan ANB trok een stoet tractoren van Heers naar Hasselt. Daar vond ook een ontmoeting plaats tussen een delegatie van landbouwers en Boerenbond en de administrateur-generaal van ANB Goedele Van der Spiegel. Na het gesprek was er volgens de actievoerders weinig positief nieuws te melden. “Het was een moeilijk gesprek dat ook veel langer heeft geduurd dan voorzien", zo laat regioconsulente Pinxten na afloop weten. "We hebben geprobeerd om onze bezorgdheden duidelijk te maken maar we zijn niet echt optimistisch naar buiten gekomen."

Volgens Boerenbond is het nu afwachten hoe en of de bezwaren behandeld gaan worden. “We zijn overeengekomen dat er een verslag van de bezwaren zal opgemaakt worden, hoe die behandeld gaan worden en hoe het ANB daar op reageert. Daarna zal dit waarschijnlijk gebied per gebied bekeken worden en een dialoog opgezet worden om te zien hoe er een verdere invulling zal komen aan de uitvoering." De landbouwers wilden dat het landbouwgebied in het beheerplan verminderd werd. "Daar is niet op in gegaan", aldus Pinxten. "Ook over de termijn dat de bezwaren behandeld zullen zijn, wilde het ANB geen uitspraken doen."

De administrateur-generaal van ANB gaf aan dat ze speciaal naar Hasselt is gekomen om in gesprek te gaan met de boeren. "Voor mij is de dialoog is belangrijk. Onze doelstelling is niet al die landbouwgronden omzetten in natuur, maar we hebben wel een ecologische doelstelling. Dat kan wat mij betreft ook een stuk in landbouwgebied, maar we moeten alleen zien dat we door dezelfde deur kunnen", gaf Goedele Van der Spiegel mee aan Radio 2.

Terwijl parlement discussieert over polarisatie tussen landbouw en natuur, zetten drie cases discussie op scherp
Uitgelicht
Op de dag dat de discussie in de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement hoog oplaait over de polarisatie tussen landbouw en natuur, verschijnen er in de pers drie dossier...
28 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek