Boeren voeren actie in Brugge tegen uitbreiding natuurreservaat

In Brugge heeft donderdag een 150-tal boeren actiegevoerd aan de kantoren van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Ze protesteren tegen een natuurbeheerplan van ANB dat het natuurreservaat van de IJzer- en Handzamevallei wil uitbreiden en dienden op de valreep nog 550 bezwaarschriften in.

29 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 29 februari 2024 20:35
Lees meer over:
brugge

Donderdagmorgen vertrokken de boeren vanuit Diksmuide richting Brugge. Een honderdtal boeren verzamelde er achter het station, waar zich de kantoren van ANB bevinden. Doorn in het oog zijn de plannen om een natuurreservaat  in de Westhoek uit te breiden met 190 hectare. Lokale boeren vrezen immers dat dit de vergunbaarheid van hun landbouwbedrijven in gevaar brengt. “We zitten met 18.000 tot 19.000 hectare landbouwgrond in Diksmuide, daarvan is al tien procent van Natuur en Bos”, vertelt landbouw Joel Vancompenolle aan de regionale zender Focus-WTV. “We denken dat dat toch genoeg is. We zouden willen dat dat toch eens stopt en dat onze landbouwers de zekerheid hebben dat ze nog een beetje verder kunnen doen."

Heel wat boeren gingen ook binnen in het gebouw en ANB ging uiteindelijk in overleg met een beperkte delegatie.

Volgens ANB was het een verhelderend overleg. "Landbouwers hebben ons hun bezwaren verteld en ook wij hebben verschillende zaken kunnen verduidelijken", zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel. Zo benadrukt ANB dat het gaat om een uitbreiding van het bestaande natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei dat in 2014 werd goedgekeurd. “De gronden in kwestie zijn in eigendom en beheer van ANB. Daar zijn dus geen landbouwgronden bij betrokken. Het plan heeft enkel betrekking op onze percelen en niet op de omliggende landbouwgronden."

ANB wil blijvend in dialoog gaan met de landbouwers. "Wij hebben alle bezwaren ontvangen en zullen die ook in overweging nemen. We bekijken ook of er aanpassingen noodzakelijk zijn in het plan. Wij blijven zeker in overleg met de landbouwsector. Bovendien werken wij in het natuurreservaat ook samen met 100 boeren. Ze doen aan maai- en begrazingsbeheer op onze graslanden."

Een deel van de actievoerders ging na de actie naar huis, terwijl het andere deel richting Zeebrugge vertrokken is voor een langzaamaanactie. Volgens de politie is het niet hun bedoeling om iets te blokkeren. De tocht gebeurde ook onder toezicht van de politie, die wel waarschuwde voor mogelijke hinder richting Zeebrugge.

Terwijl parlement discussieert over polarisatie tussen landbouw en natuur, zetten drie cases discussie op scherp
Uitgelicht
Op de dag dat de discussie in de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement hoog oplaait over de polarisatie tussen landbouw en natuur, verschijnen er in de pers drie dossier...
28 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga / Focus-WTV

Beeld: Focus-WTV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek