Geetbetse boeren ongerust over uitbreidingsplannen natuurgebied

Boeren in de Getevallei zien hun bedrijfszekerheid in gevaar komen door de uitbreiding van het natuurgebied Aronst Hoek in de gemeenten Geetbets, Zoutleeuw en Herk-de-Stad. Natuurpunt heeft voor dat gebied een natuurbeheerplan opgemaakt en boeren vrezen grond te verliezen. “Natuurpunt, die percelen met subsidies opkoopt, drijft de grondprijzen op waardoor het voor ons onmogelijk wordt grond te kopen”, vertelt een boer op het gemeentehuis van Geetbets. Met de deadline van het openbare onderzoek op 10 augustus in het vizier, overhandigde een vijftigtal boeren dinsdag hun bezwaarschriften aan de burgemeester van Geetbets. Ze werden met open armen ontvangen. “Het natuurgebied is al sterk uitgebreid. Het mag niet meer ten koste van de landbouw gaan. Wij zijn een landbouwgemeente en onze boeren zijn ons dierbaar.”

3 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 augustus 2023 10:44
Lees meer over:
Geetbets_natuurgebied_Aronst Hoek3

Aronst Hoek is een natuurgebied in de vallei van de Grote Gete en omvat de gemeentes Geetbets, Halen, Herk-de-Stad, Linter en Zoutleeuw. “De streek is een afwisselend gebied met drassige en droge weides, rietvelden, wilgenbossen en houtkanten”, zo lezen we op Wikipedia. Aanvullende achtergrondinformatie - door Boerenbond aangeleverd - leert ons dat “de oppervlakte van het natuurgebied gegroeid is van 20 hectare in 2004 naar 391 hectare in 2023.”

Natuurpunt heeft recent een gewijzigd natuurbeheerplan opgesteld waarin het beheerdoelstellingen beschrijft op vlak van ecologie, natuur, landschap voor het natuurgebied. Dat plan omvat eveneens een visie op de ruimere omgeving, het zogenaamde globaal kader. Behalve een verdere uitbreiding van het beheergebied zijn er ook binnen het globaal kader nieuwe percelen ingekleurd. “Daar zitten ook landbouwgronden en zelfs huiskavels bij”, vertelt Els Corbeels van Boerenbond, die aangeeft dat de inkleuring zonder overleg gebeurd is. “Dat getuigt van weinig respect en brengt de rechtszekerheid in gevaar.”

Grondprijs

Om hun onvrede met de plannen van Natuurpunt kenbaar te maken, kwamen tientallen boeren dinsdag naar het gemeentehuis van Geetbets om hun bezwaarschriften te overhandigen. De burgemeester van Geetbets beloofde de bezwaarschriften over te dragen aan het Agentschap Natuur een Bos (ANB) dat na een openbaar onderzoek zijn oordeel velt over het project. “Wij staan achter onze boeren en zullen een negatief advies neerleggen bij ANB”, zegt burgemeester Jo Roggen (Open Vld) . "Wij zijn een landelijke gemeente met veel landbouwers en vinden niet dat natuuruitbreiding ten koste van de landbouw moet gaan."

Volgens de burgemeester en de boeren heeft de expansiedrift van Natuurpunt een prijsopdrijvend effect op de landbouwgrond in de regio. “Natuurpunt wordt voor 90 procent gesubsidieerd voor de aankoop van gronden en kan hierdoor een andere prijs bieden. Het effect is dat landbouwgrond in deze regio de voorbije jaren sterk in prijs gestegen is en landbouwers geen grond meer kunnen kopen. Zij worden feitelijk beconcurreerd met hun eigen belastinggeld.”

Landbouwgrond is de voorbije jaren sterk in prijs gestegen en landbouwers kunnen geen grond meer kopen. Zij worden beconcurreerd met hun eigen belastinggeld

Jo Roggen - Burgemeester Geetbets
Geetbets_natuurgebied_Aronst Hoek_Ruben Es

Gepacht land verloren aan Natuurpunt

Eén van de aanwezige boeren die op deze manier grond verloor aan Natuurpunt is Ruben Es (19) uit Geetbets. Wij rijden na de symbolische actie op het gemeentehuis mee naar het melkvee-vleesveebedrijf dat hij runt samen met zijn ouders. “Dit land pachtten wij lange tijd, maar Natuurpunt heeft het vorig jaar opgekocht”, vertelt de jonge boer wijzend op het perceel van twee hectare tegenover zijn bedrijf.

De familie Es heeft in totaal nu zo’n 70 hectare grond rond het natuurgebied. “We vrezen de komende jaren nog meer grond te verliezen aan Natuurpunt omdat we niet tegen hun prijzen op kunnen. Als dat het geval is, kan op termijn ons bedrijfsmodel in gevaar komen. De grond hebben we immers nodig om gewassen voor onze dieren te telen”, vertelt de Vlaams-Brabander.

De huiskavel van in totaal 15 hectare is eigendom van de familie Es. Vrees om deze percelen, die binnen het globaal kader vallen, te verliezen hebben ze dan ook niet. “Maar wie weet als men hier ooit nulbemesting gaat invoeren. Of wat als men verbiedt hier drainage toe te passen. Dan zijn deze gronden waardeloos”, klinkt het.

Geetbets_natuurgebied_Aronst Hoek
Geetbets_natuurgebied_Aronst Hoek_familie Es

Het verhaal van Ruben, die ooit het bedrijf van zijn vader wil overnemen, raakt ook een gevoelige snaar bij Elke Allard, schepen Landbouw bij de gemeente Geetbets namens Vooruit. Ook zij is tegen verdere, ongebreidelde uitbreiding van natuurgebied Aronst Hoek. “Wij zijn een kleine landbouwgemeente en het moet niet zo zijn dat de inkomensgarantie van boeren of de toekomst van landbouwbedrijven die generatie op generatie boeren op dezelfde plaats, in gevaar komt.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek