Burgers kunnen plantenziekten melden in nieuwe app

Wie een onbekende plantenziekte of een schadelijk insect spot in zijn tuin of buurt, kan de ziekmaker vanaf nu identificeren en melden in de nieuwe applicatie Beware&Note. ILVO, het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) en Natuurpunt willen op die manier ook burgers inschakelen voor de bescherming van ons publieke en private groen tegen exotische ziekten en plagen.

2 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 2 juni 2021 15:41
Lees meer over:
boktor-aziatische-waarnemingen-matteoMaspero-999

Een plantenziekte of -pathogeen wordt door de EU-wetgeving als quarantaineorganisme (of Q-organisme) gebrandmerkt als het grote economische en ecologische schade kan veroorzaken en er geen doeltreffende bestrijdingsmaatregelen beschikbaar zijn. Omdat deze Q-organismen steeds vaker de grenzen van de EU oversteken, moet er alles aan gedaan worden om de verspreiding te voorkomen. Preventie, met een meldingssysteem, is alvast een eerste stap.

ILVO, PCS en Natuurpunt vragen de hulp van natuurvrijwilligers, tuinliefhebbers, studenten, wetenschappers en professionals in de land-, tuin- en bosbouw om dit proces te versnellen. “Zij kunnen van het waarschuwingssysteem Beware&Note gebruikmaken om op te zoeken wat ze denken gezien te hebben. Dat kan gaan over insecten die zelf makkelijk identificeerbaar zijn of schimmels, bacteriën of virussen die herkenbare symptomen veroorzaken. Na identificatie kunnen zij ook melding maken van hun vondst”, legt Wouter Vanreusel van Natuurpunt uit. “Op die manier kunnen de bevoegde overheden en beheerders van bos-, natuur-, land- en tuinbouwgebieden en -percelen sneller tot actie overgaan.”

Meldingen door particulieren kunnen van onschatbare waarde zijn, zo bleek in het verleden al. “In 2006 meldde een bonsailiefhebber een eigenaardige kever die hij gevonden had op een boompje in Geraardsbergen”, vertelt Jochem Bonte van ILVO. “Uit de foto die hij meestuurde bleek al snel dat het om een Oost-Aziatische boktor ging, een uitheemse kever die grote schade kan toebrengen aan allerlei loofbomen. Die was samen met de boom uit Azië geïmporteerd. Kever en boom werden in quarantaine geplaatst, en er werden gelukkig geen andere eitjes of larven gevonden. In Nederland moesten in 2007 en 2009 in totaal zo’n 270.000 planten vernietigd worden na uitbraak van een gelijkaardige Aziatische boktorsoort in woonwijken. Door de snelle reflex van die man uit Geraardsbergen is dus heel wat leed voorkomen kunnen worden.” 

Hoe werkt de app?

Stel, tijdens een wandeling zie je naaldbomen met uitdrogingsverschijnselen en paddenstoelen op de stam. Via de Beware&Note-app kan je de databank filteren op schadelijke organismen op naaldbomen.

dennenmoordenaar-ziekte-plaag-waarnemingen-993

Van de twee suggesties die je voorgeschoteld krijgt, denk je dat het om de zeer toepasselijk genaamde schimmel “dennenmoordenaar” (Heterobasidion irregulare) gaat. Op de bijhorende fiches vind je uitleg in drie talen over onder meer de symptomen die deze schimmel veroorzaakt en een lijst van plantensoorten die geïnfecteerd kunnen worden.

Overtuigd dat het om de dennenmoordenaar gaat? Dan kan je dit melden met een eenvoudige druk op de knop. Je kan bovendien een foto meesturen die door experten van ILVO of Natuurpunt gecontroleerd worden.

Als je dat wil, word je verder op de hoogte gehouden van de waarneming. Elke gebruiker kan namelijk aanduiden in welke teelten en regio’s hij geïnteresseerd is, om meldingen te krijgen wanneer er een Q-organisme in die regio gevonden wordt.  

Actie pas na controle door experts

“Als we niet zeker zijn of we op de ingezonden foto een Q-organisme zien, gaan we ter plekke nog een staal nemen”, verduidelijkt Bonte. Het is pas nadat de experts zeker zijn van de identificatie, dat het Federaal Voedselagentschap (FAVV) samen met de eigenaar of beheerder van het geïnfecteerde groen beslist welke maatregelen genomen moeten worden. Dat kan gaan van het kappen van bomen tot het vernietigen van alle gewassen binnen een bepaalde perimeter. Hanne Denaeghel (PCS): “Omdat deze noodmaatregelen vrij ingrijpend kunnen zijn, is het cruciaal dat elke melding van een Q-organisme op echtheid wordt onderzocht, en dat pas na verificatie door de experts en goedkeuring van de autoriteiten verdere stappen kunnen ondernomen worden.” 

Meer info vind je op de website Waarnemingen.be

#HOMEsafari gaat opnieuw op zoek naar biodiversiteit in eigen tuin
Uitgelicht
Met behulp van de vernieuwde app ObsIdentify kan je in en rond je eigen huis op zoek gaan naar zo veel mogelijk soorten planten en dieren. Het is de tweede editie van #HOMEsaf...
12 mei 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Aziatische boktor - Waarnemingen.be / Matteo Maspero

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek