header.home link

#HOMEsafari gaat opnieuw op zoek naar biodiversiteit in eigen tuin

12 mei 2021

Met behulp van de vernieuwde app ObsIdentify kan je in en rond je eigen huis op zoek gaan naar zo veel mogelijk soorten planten en dieren. Het is de tweede editie van #HOMEsafari, een burgerwetenschapsproject rond biodiversiteit.

Lees meer over:

Het is niet nodig om een natuurspecialist te zijn om mee te doen. Je moet wel de app "ObsIdentify" installeren, waarvan Natuurpunt zopas een nieuwe versie gelanceerd heeft. Die doet het identificatiewerk, op basis van de foto's die de deelnemer maakt van planten en dieren.

In 1 klik

De app herkent 22.303 soorten wilde dieren en planten in één klik. “Sinds de make-over kan je ook sterren verzamelen met badges en deelnemen aan uitdagingen. Met de badges ga je op zoek naar zo veel mogelijk soorten en verzamel je zo tot maximaal 5 sterren. Het daagt je uit om op zoek te gaan naar meer soorten. Het is een beetje zoals op Pokémons jagen maar dan in de natuur”, legt Hannes Ledegen van Natuurpunt uit. 

Biodiversiteit in privétuinen: grote onbekende

"Met #HOMEsafari willen we mensen overal in België stimuleren om wetenschappelijke gegevens te verzamelen over de biodiversiteit in en rond hun kot", stelt Plantentuin Meise. "Al deze gegevens helpen de biodiversiteit van ons land beter te leren kennen zodat we die beter kunnen bewaren."

"We kennen de biodiversiteit in de natuurgebieden goed, maar een heleboel plaatsen, zoals private ruimtes die niet toegankelijk zijn voor onderzoekers, worden niet bestudeerd", voegt Franck Hidvégi, communicatieverantwoordelijke van Plantentuin Meise, toe. Daar moet #HOMEsafari verandering in brengen.

De actie wordt georganiseerd naar aanleiding van de internationale week van de biodiversiteit, in samenwerking met onder meer de natuurorganisaties Natuurpunt en Natagora. Naast de app, stellen zij ook het platform waarnemingen.be ter beschikking.

Tijdens de eerste editie, vorig jaar, waren er 67.000 soortenidentificaties, waarvan er 10.000 hun weg vonden naar de databank van waarnemingen.be.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek