Huismus onttroont koolmees als nummer 1 in Vlaamse tuinen

Een recordaantal van 66.524 natuurliefhebbers heeft afgelopen weekend deelgenomen aan het 22ste Grote Vogelweekend. Ze telden minstens 1.186.276 vogels in 39.032 tuinen. Toch zijn minder soorten per tuin geteld: gemiddeld werden 23 vogels van 7 soorten per tuin opgemerkt. Voor het eerst sinds 2017 staat de huismus op één, gevolgd door de koolmees en de vink. Natuurpunt maakte maandag voorlopige cijfers bekend.

1 februari 2021  – Laatst bijgewerkt om 1 februari 2021 17:44
Lees meer over:
huismus-vogel-1280

Met 66.524 tellers werd het record van vorig jaar (44.672) verpulverd. "Een ware opsteker", aldus de natuurorganisatie.

"Het is al van 2017 geleden dat de huismus nog op de eerste plaats stond. Hiermee heeft ze de koolmees van zijn troon gestoten. De vink verrast enigszins met zijn derde plaats want de grote groepen vinken zitten momenteel toch vooral in hun natuurlijke habitats. Daarmee houdt ze de kauw uit de top 3", zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt.

"We zijn blij dat de huismus terug de eerste plek heeft veroverd en blijven hopen dat ze het ook als broedvogel beter gaat doen. Dat kan, als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en schuil- en broedplaatsen voorziet", geeft Driessens mee.

Merelpopulatie veert op

Hoewel het momenteel om voorlopige cijfers gaat, lijkt het herstel van de merel zich door te zetten. Na de dramatische achteruitgang door het usutuvirus werd vorig jaar een licht herstel vastgesteld en zat de merel in 76 procent van de tuinen (72% in 2019). In 2021 was de merel aanwezig in 77 procent van de getelde tuinen. In het eindrapport, dat eind deze maand verschijnt, volgt een grondigere analyse.

Met gemiddeld 23 vogels van 7 soorten per tuin blijft het aantal vogels gelijk, maar we verliezen één soort tegenover vorig jaar. In 2019 waren er 23 vogels van 8 soorten per tuin. "De tuinvogeltelling zegt niets over de populatietrends van die soorten op nationale of Europese schaal. We meten uitsluitend hoeveel vogels er op dat moment naar onze tuinen afzakken en dat is vooral weer- en voedselgerelateerd. Zaterdagochtend was het vochtig en zacht, zondag droog en koud. Deze winter zitten er weinig grote concentraties tuinvogels of zijn er geen invasies van wintervogels uit het noorden", aldus Gerald Driessens.

“Het is sowieso interessant om de volledige data nu verder te gaan analyseren met bijzondere aandacht voor enkele van onze standvogels”, zegt Driessens. “We zijn enorm benieuwd naar de verdere opmars van de putter want die zaten er de afgelopen maanden meer dan de huidige generatie vogelkijkers ooit heeft meegemaakt.”

Natuurlijkere tuinen kunnen een wezenlijk verschil maken voor onze biodiversiteit. Daar moeten we allemaal mee aan de slag

Gerald Driessens - Vogelexpert Natuurpunt

Massale belangstelling in natuur en tuinvogels

Was het de impact van corona die de ogen geopend heeft voor de natuur? “Daar lijkt het alvast op”, aldus Driessens. “Nooit steeg het ledenaantal van Natuurpunt en de verkoop van vogelvoer zo sterk in één jaar tijd. Die interesse bevestigt zich nu in het aantal deelnemers aan Het Grote Vogelweekend. Van 44.000 naar meer dan 66.000 tellers is een ware opsteker en dat geeft ons hoop dat we samen veel meer kunnen doen dan we soms denken.”

Mensen willen kunnen ademen en beseffen meer dan ooit wat het belang is een goede gezondheid. “Met een kleine inspanning kan je tuin dat stukje natuur zijn waar je zo instapt. Natuurlijkere tuinen kunnen een wezenlijk verschil maken voor onze biodiversiteit. Daar moeten we allemaal mee aan de slag”, klinkt het.

De top 10 in Vlaanderen (tussen haakjes positie van 2020):

1. Huismus (2);

2. Koolmees (1);

3. Vink (4);

4. Kauw (3);

5. Houtduif (6);

6. Pimpelmees (5);

7. Merel (8);

8. Turkse Tortel (7);

9. Ekster (9);

10. Roodborst (10).

Op Twitter deelden enkele vogelaars alvast hun bevindingen:

 
 

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek