Politiek akkoord over Europese natuurherstelwet bekrachtigd door lidstaten

De lidstaten van de Europese Unie hebben woensdag het politieke akkoord over de natuurherstelwet bekrachtigd. Dat gebeurde tijdens een vergadering van de 27 ambassadeurs. België heeft zich onthouden nadat Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) geen beslissing wenste te nemen zolang de resultaten van de impactstudie die Vlaanderen besteld heeft, er niet zijn.

22 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2023 13:42
Lees meer over:

De onderhandelaars van het Europees Parlement en van de Raad (de lidstaten) bereikten twee weken geleden een akkoord over de veelbesproken natuurherstelwet. Deze wet betekent dat de EU-landen tegen 2030 minstens 20 procent van de land- en zeegebieden in Europa moeten herstellen, en tegen 2050 alle ecosystemen waar herstel nodig is.

De voorbije maanden kwam de natuurherstelwet in woelig vaarwater terecht. De wet plaatste de natuurorganisaties en de landbouworganisaties lijnrecht tegenover elkaar. In het Europees parlement keerde de Europese Volkspartij (EVP) zich fors tegen de natuurherstelwet. Dat zorgde ervoor dat er nog een aantal aanpassingen werden doorgevoerd. Zo wordt er bijvoorbeeld meer rekening gehouden met de impact van de wet op dichtbevolkte gebieden, zoals Vlaanderen ook vroeg.

Het politieke akkoord dat desondanks kon worden bereikt, is nu bekrachtigd door de Raad. België heeft zich onthouden omdat Vlaanderen liever de impactanalyse van de wet had afgewacht. Nu gaat de verordening naar het Europees Parlement. Steunt meer dan de helft van de Europese parlementsleden zich achter de natuurherstelwet dan is die anderhalf jaar nadat hij geïntroduceerd werd een feit.

Natuurherstelwet splijt Straatsburgse straat en Parlement in twee
Uitgelicht
In en rond het Europees Parlement in Straatsburg hangt de onzekerheid over de veelbesproken natuurherstelwet, waarover de plenaire vergadering woensdagmiddag haar stem uitbren...
11 juli 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Beeld: Natuurpunt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek