De lynx is terug in België

Eind augustus heeft een onbemande wildcamera een foto kunnen maken van een lynx in de Semoisvallei. Daarmee is voor het eerst onomstotelijk bewijs geleverd dat de lynx terug is in ons land. Het uiterst schuwe roofdier, dat heel lang onder de radar kan blijven, was bijna tweehonderd jaar verdwenen uit België. Al jaren zijn er vage waarnemingen en wordt gespeculeerd over een terugkeer, maar dat kon tot nu toe nooit bevestigd worden.

4 september 2020  – Laatst bijgewerkt om 4 september 2020 14:01
Lees meer over:

De lynx – voluit Euraziatische lynx – is een grote katachtige, van het formaat herdershond. Kenmerkend zijn de gevlekte vacht, de pluimpjes op de oren en de korte staart. Hij heeft lange, brede poten waarmee hij goed over de sneeuw kan lopen. Lynxen zijn uiterst schuw, het zijn eenzaten die leven in zeer uitgestrekte, bosrijke gebieden en dan ook nog eens de schemeruren verkiezen.

Vroeger kwam de lynx bij ons in het wild voor, maar hij verdween hier door toedoen van de mens. Bijna twee eeuwen lang ontbrak het dier in onze natuur. Er wordt wel al jaren gespeculeerd over de terugkeer van de lynx in ons land, al ontbrak daar altijd het onomstotelijke bewijs voor. Ze kunnen hun aanwezigheid goed verborgen houden en heel lang onder de radar blijven. Er zijn al wel zichtwaarnemingen geweest, maar die konden nooit echt bevestigd worden.

Maar nu is het eindelijk wel gelukt om "het spook van het bos" vast te leggen op camera. Op 27 augustus maakte Maarten Cuvelier, vrijwilliger bij Landschap vzw en Welkom Wolf, met een onbemande wildcamera een prachtige foto van een lynx in de Semoisvallei. Meer details over de exacte locatie worden bewust niet gegeven. Landschap vzw en Welkom Wolf verwittigden de wetenschappers van INBO en meteen ook de Waalse collega’s van Réseau Loup, het meldpunt voor grote predatoren in Wallonië.

“Veel beter nog dan de wolf, weet de lynx zijn aanwezigheid verborgen te houden voor de mens”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Binnen zijn territorium is de lynx nochtans zeer mobiel en legt hij grote afstanden af. Recent bleek uit Duits onderzoek dat gezenderde lynxen zich over een afstand van 350 kilometer hadden verplaatst in amper een maand tijd, onder meer van het Pfälzerwald in Duitsland naar de Vogezen in Frankrijk. Nieuwe gebieden in Europa worden veroverd in etappes, met grote boscomplexen als belangrijke stapstenen.”

Hoe lang de lynx al in de Ardennen voorkomt, blijft een vraagteken. Vanaf 1990 waren er regelmatig zware vermoedens over de aanwezigheid van lynx in de Voerstreek en in de Hoge Venen, maar de aanwezigheid daar was wellicht niet permanent en de waarnemingen doofden uit rond 2007.

Zwitserse, Franse en Duitse specialisten hebben de foto beoordeeld en zijn er zeker van dat het om een volwassen exemplaar gaat, volledig wild en in uitstekende conditie. Waar deze lynx vandaan komt, is niet duidelijk. Hij maakt alleszins geen deel uit van een herintroductie-programma, want hij is niet gezenderd. Mogelijk is hij of een van zijn voorouders een afstammeling van lynxen die in het verleden of recent opnieuw geïntroduceerd zijn in Duitsland en Frankrijk. In beide landen leven populaties die het gevolg zijn van herintroductie.

Welkom Wolf en Réseau Loup zijn blij met de terugkeer van de lynx in ons land. Hij was in het verleden net als de wolf een vaste bewoner van ons land en zorgt als roofdier voor een natuurlijk evenwicht. Hij jaagt vooral op knaagdieren, haasachtigen en hoefdieren zoals reeën. “Een lynx mijdt mensen als de pest en is dus absoluut ongevaarlijk”, benadrukken de organisaties.

Bron: VRT / Eigen verslaggeving

Bron afbeelding: Maarten Cuvelier (Welkom Lynx)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek