header.home link

Groene Delle blijft behouden

11 september 2020

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) roept het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan van de zone Zolder-Lummen-Zuid een halt toe. Daarmee blijft de Groene Delle, een domein aan het Albertkanaal in Hasselt, natuurgebied. Er werden maar liefst 4.500 bezwaren en 40.000 handtekeningen ingediend tegen de plannen om van het gebied een industriezone te maken.

Lees meer over:

De minister kondigde het nieuws zelf aan op haar Facebook: “De Groene Delle blijft de groene spons van Limburg”. De minister wijst erop dat het dossier al sinds 2004 loopt, maar dat de geesten sindsdien gerijpt zijn.

“Intussen kijkt iedereen anders naar de Groene Delle, een gebied met veel biodiversiteit en met een grote sponsfunctie”, aldus Demir. “Het gebied is als het ware een rolmodel voor de strijd tegen droogte en voor de Blue Deal waarmee Vlaanderen investeert in meer ruimte voor water.”

Het voormalige plan voorzag in de omvorming van 27 hectare van het natuurgebied tot industriezone voor watergebonden economische activiteiten. Maar die plannen stuitten op heel wat protest. De regering ontving afgelopen zomer 4.500 bezwaarschriften. Er waren ook meer dan 40.000 handtekeningen op petities.

Demir liet toen weten die met open vizier te zullen bekijken en tegen eind september een beslissing te nemen. Die valt dus al vroeger: het planningsproces wordt meteen stopgezet en de Groene Delle blijft natuurgebied.

Het Actiefront De Groene Delle spreekt over een succes na 13 jaar inspanning voor het natuurgebied. "We zijn er uiteraard zeer blij mee, maar we kijken ook wel uit of het een tijdelijke of definitieve bestemming is, en of het om een statuut van natuurbescherming gaat", zegt Erik Van den Abbeele van het Actiefront De Groene Delle. "We gaan ons met het Actiefront beraden om te kijken hoe we ermee omgaan. We hadden een grotere actie gepland op 20 september. We gaan dat in elk geval nog laten plaatsvinden, maar het zal dan een feestelijke actie zijn."

Het Actiefront hoopt dat er lessen worden getrokken worden uit het dossier van de Groene Delle. "Ik vergeet niet dat er talloze dossiers zijn in Vlaanderen. Ik hoop dat men er iets uit leert, zowel door de beleidsmakers als door de sector", vertelt Van den Abbeele. "Ik hoop dat er rond elk dossier samenwerking door verenigingen kan komen. Dat is onze sterkte geweest, waar we in de laatste fase tot op het kabinet zijn geweest. Ik denk dat het ook binnen de publieke opinie een andere kant op gaat."

De minister gaat nu op zoek naar andere gebieden waar watergebonden activiteiten kunnen worden ontwikkeld. In het najaar zou ze met een nieuw voorstel naar de regering komen. Demir verwijst onder meer naar het toekomstige bedrijventerrein Insteekhaven Lummen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek