CETA en Mercosur onder vuur bij Gentse protestactie

Verschillende organisaties, waaronder Boerenforum, Flemish Milk Board (FMB), Extinction Rebellion en de gele hesjes, hebben woensdag actie gevoerd in de haven van Gent tegen de invoering van enkele tonnen diepgevroren vlees uit Canada. De vrijhandelsverdragen CETA en Mercosur moeten volgens de actievoerders op de schop.

24 september 2020  – Laatst bijgewerkt om 24 september 2020 16:05
Lees meer over:

Net in tijden van corona is het bijzonder cynisch dat de EU zulke handelsakkoorden blijft verdedigen, vinden de organisaties. “De verspreiding van zo’n virus heeft juist te maken met de wereldwijde handel van grote hoeveelheden voedsel tussen de ene en de andere kant van de wereld”, stelt Raf Verbeke van de gele hesjes. “Middenin COVID-19 nog meer overproductie stimuleren vinden wij absoluut geen goed idee.”

De actievoerders hekelen ook de hypocrisie van het Gentse stadsbestuur dat “enerzijds oproept om lokaal te kopen en zich profileert als voorstander van korte keten, en anderzijds toelaat dat 80.000 ton diepgevroren vlees uit Canada de Gentse haven binnenkomt”. Ze roepen op om moed te tonen en het vlees niet toe te laten in de haven, om zo de lokale boeren te steunen.

Het CETA-verdrag werd in 2017 beklonken tussen de Europese Unie en Canada. Hoewel het pas volledig in werking kan treden als alle lidstaten het akkoord geratificeerd hebben, is een groot deel van het verdrag in september 2017 al ingegaan waardoor de handelstarieven zijn afgeschaft of verlaagd. Ondertussen hebben 13 EU-lidstaten hun goedkeuring gegeven.

Tegenstanders van het verdrag vrezen dat het afbreuk zal doen aan de hoge Europese standaarden. Ze hebben ook een probleem met de import aan nultarief van 65.000 ton rundvlees en ruim 80.000 ton varkensvlees en de afgesproken importquota voor suiker en bio-ethanol uit Canada.

Wij willen een nieuwe start voor een handelsbeleid dat eerlijke prijzen mogelijk maakt, het klimaat beschermt en de mensenrechten garandeert

Tanja Van Poecke - Flemish Milk Board

Mercosur: “geen correcties, maar volledige heroriëntatie”

Ook het handelsverdrag met de Mercosur-landen werd op de korrel genomen. “Wij willen geen correctie, maar een nieuwe start voor een handelsbeleid dat eerlijke prijzen mogelijk maakt, het klimaat beschermt en de mensenrechten garandeert”, zegt Tanja Van Poecke, woordvoerder van FMB.

Het Mercosur-akkoord, dat in juni 2019 werd gesloten met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay, voorziet in een hogere invoer van rundvlees, gevogelte, varkensvlees suiker, biobrandstoffen en soja. “Voor bepaalde zuivelproducten is ook een bilaterale openstelling van de markt voorzien, hoewel deze markten al onder grote druk staan”, aldus Van Poecke. “Bovendien is er geen gelijk speelveld want de Europese productiestandaarden liggen een pak hoger. De toenemende en ongecontroleerde invoer uit de Mercosurlanden verhoogt de kostendruk nog meer op de Europese landbouwfamilies. Dit handelsbeleid en de discrepanties tussen de productie, de milieunormen en de sociale normen, ten voordele van de agro-industrie, versnellen de achteruitgang van de boeren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.”

FMB pleit daarom voor een Europees handelsbeleid dat gebaseerd is op eerlijke prijzen, kwalitatieve voeding met een regionale productiestructuur, oog voor dierenwelzijn en een bescherming van het klimaat en de biodiversiteit.

Bron: HLN / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek