Derde grootste EU-melkland ziet veestapel kelderen
nieuwsDe melkveestapel in de Europese Unie is vorig jaar met 3,4 procent gedaald. En waar bijna elk EU-land deze licht dalende trend kent, vormt Polen de grote uitzondering. De derde grootste melkproducent van de EU tekende vorig jaar een krimp van maar liefst 12,6 procent op. België staat met zijn melkveestapel op plaats 12 en tekende een daling op van 3,2 procent.
De melkveestapel in de Europese Unie krimpt al jaren. In vijf jaar tijd nam de populatie met 7,4 procent af. EU-experts wijten dit aan de toenemende focus op duurzaamheid en een aangescherpt klimaat- en milieubeleid, maar ook aan een gebrek aan opvolging. Tussen 2023 en vorig jaar bedroeg de daling 3,4 procent. Vooral de drie grootste melkproducenten, Duitsland, Frankrijk en Polen, lieten de sterkste terugval optekenen.
Over een periode van vijf jaar noteert Frankrijk de grootste krimp in melkvee. Daar waren vorig jaar 11,9 procent minder melkkoeien. Duitsland volgt met een daling van 10,5 procent, Polen met 9,5 procent. Terwijl Frankrijk en Duitsland een gestage afname tonen, verloopt de evolutie in Polen grilliger. Na enkele jaren van lichte inkrimping groeide de veestapel in 2022 plots aan, om een jaar later weer fors terug te vallen. De Poolse melkveestapel klokte zo in 2024 af op 1,9 miljoen melkkoeien. Frankrijk telde vorig jaar 3 miljoen melkkoeien en Duitsland 3,5 miljoen. In de volledige Europese Unie lopen er 19,2 miljoen melkkoeien rond.
In België werden vorig jaar 518.000 melkkoeien geteld. Een daling van 3,6 procent over vijf jaar en 3,2 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Daarmee staat de Belgische melkveestapel op de twaalfde plaats in de top 27, tussen Zwitserland en Tsjechië.
Niet elk land volgt dezelfde lichte dalende EU-trend. Hongarije blijkt zijn eigen koers te varen en telde 10 procent meer melkkoeien in 2024 in vergelijking met 2019. Daarmee komt het aantal op 268.000 koeien te staan. Ook Ierland (+3,9%) en Oostenrijk (+2,2%) kennen een stijging, al werd vorig jaar in beide landen opnieuw een dalende trend opgemerkt.
Melkproductie op peil
Een krimpende melkveestapel betekent niet automatisch dat ook de EU-melkproductie diezelfde trend volgt. In tegendeel: de productie van rauwe melk bedroeg in 2023 160,8 miljoen ton, een stijging van 1,6 procent ten opzichte van 2019. Die toename is vooral te danken aan professionalisering en efficiëntie in landen met een kleinere productie, waardoor de melkopbrengst per koe stijgt. Die inhaalbeweging zal de komende jaren echter afzwakken. Experts verwachten dat de zuivelsector uiteindelijk een keerpunt zal bereiken. Zo zal de daling van de melkveestapel niet langer gecompenseerd worden door een hogere melkgift per dier waardoor de totale melkproductie naar verwachting zal dalen.
