Polen mildert houding over nieuwe genomische technieken in de EU
nieuwsPolen lijkt een mildere houding aan te nemen over nieuwe genomische technieken (NGT's) binnen de EU. Eerder wees het land de voorgestelde wetgeving af uit schrik voor een zaadmonopolisering van grote bedrijven. Nu laat de Poolse landbouwminister Czeslaw Siekierski (EVP) weten de onderhandelingen tijdens aankomend Europees voorzitterschap toch succesvol te willen voltooien. “Het is belangrijk dat de boeren goed geïnformeerd worden, zodat er geen misverstanden ontstaan”, zeg hij.
Tijdens het Spaanse voorzitterschap werd de deur voor NGT’s in de EU geopend, waarna het onderwerp volwaardig op de agenda werd gezet onder het Belgische voorzitterschap. Ondanks de inspanningen van beide landen, is er tot op heden geen gemeenschappelijk standpunt gevonden over een toekomstige NGT-regelgeving.
Voornamelijk Hongarije en Polen hebben zich al steeds verzet tegen de voorstellen van de Europese Commissie. Ze vrezen dat de regels rond patentering van NGT-zaden grote agrochemische bedrijven zou bevoordelen, wat kan leiden tot monopolies in de zaadindustrie en een beperkter aanbod voor kleinere boeren. Daarbij werpen beide landen ook op dat patentering de prijzen van zaden zou verhogen, waardoor moderne biotechnologieën onbetaalbaar zouden worden voor kleinere producenten.
Nu lijkt Polen een gematigdere koers te varen, wat de impasse binnen de EU kan doorbreken. “Het huidige Hongaars voorzitterschap heeft de gesprekken rond NGT vertraagd”, aldus Pools minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Czesław Siekierski. Hij geeft aan dat zijn land dit anders wil aanpakken en opnieuw wil onderhandelen. “Het wordt buitengewoon moeilijk omdat we eerder deel uitmaakten van de blokkerende landen.”
Hij benadrukte dat een bescherming tegen patentering uiterst belangrijk blijft om een democratische en universele toegang tot NGT-innovaties te behouden. Dit zullen ook belangrijke eisen zijn voor het Pools voorzitterschap dat in januari start. “Ons doel is om tijdens het voorzitterschap oplossingen te zoeken en aan te nemen”, aldus Siekirski. “Er moet een compromis gevonden worden, want door nu te blokkeren, kun je later meer verliezen. In de Verenigde Staten en China zijn de innovaties omtrent NGT al ver gevorderd. Ook in Europa worden ze al uitgevoerd, maar in beperkte mate.”
Siekierski onderstreept ook het belang van duidelijke communicatie over NGT’s naar de boeren. “Er heerst een gevoel dat er iets via een achterpoortje ingevoerd zal worden waar ze niets van af weten”, zodus Siekierski. Transparantie is volgens hem cruciaal om argwaan weg te nemen en het draagvlak voor nieuwe technieken te vergroten.

Bron: Nieuwe Oogst / farmer.pl