EU-parlement schaart zich achter nieuwe genetische technieken

Het Europees parlement heeft met een nipte meerderheid het wetsvoorstel over nieuwe genetische technieken (NGT’s) goedgekeurd. Het parlement benadrukte dat het in de wetgeving een duidelijk onderscheid wil zien tussen planten met een groot en een klein aantal NGT-aanpassingen. En net zoals de milieu- en landbouwcommissie steunen de parlementsleden ook het totaalverbod op NGT-patenten.

7 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 7 februari 2024 18:34 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

In tegenstelling tot de techniek bij klassieke genetisch gewijzigde organismen (ggo’s), kan het genetisch materiaal van een organisme veranderen zonder een vreemd gen te introduceren bij het toepassen van de nieuwe technieken. Hierdoor kunnen plantvariëteiten ontstaan die klimaat- en plaagbestendig zijn, een hogere opbrengst geven of minder meststoffen en gewasbescherming nodig hebben. “Vroeger duurde het decennia voor we gewassen beter konden maken. Vandaag moeten landbouwers boeren in complexere omstandigheden zoals de klimaatveranderingen of de impact van milieu. Gewassen moeten mee met de tijd zodat ze opgewassen zijn tegen onverwachte aspecten zoals droogte of hitte”, reageert Europarlementslid Vautmans (Open Vld/Renew Europe).

Nu het parlement een meerderheid vond, is de volgende stap om in de Europese Raad met de EU-lidstaten te gaan onderhandelen over de definitieve wet. "Het nieuwe-genomische-techniekenvoorstel is een belangrijke prioriteit onder het Belgisch voorzitterschap”, stelt Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v/EVP). “Dit dossier toont aan dat het politieke debat zichzelf wel degelijk kan overstijgen en men biotech kan omarmen als een volwaardig instrument in de landbouw, zowel aan de boerenkant als aan de milieukant.”

Versoepeling wetgeving

Op dit moment zijn alle planten verkregen door NGT's onderworpen aan dezelfde regels als klassieke ggo’s. “Voor een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem te verkrijgen, steunen de Europarlementsleden het versoepelde proces voor NGT-planten dat gelijkwaardig is aan conventionele planten”, staat te lezen in het persbericht. Ze zijn het eens met het met het voorstel om twee verschillende categorieën en twee reeksen regels te hebben voor NGT-planten.

NGT-planten die als gelijkwaardig aan conventionele planten worden beschouwd (NGT1-planten) en vrijgesteld zijn aan de vereisten van de ggo-wetgeving, terwijl andere NGT-planten (NGT2-planten) nog steeds aan de strengere vereisten zouden moeten voldoen. Om het verschil tussen de twee duidelijk te maken, willen de Europarlementsleden dat de grootte en het aantal aanpassingen tijdens de genetische modificatie vastligt in de wet. Om de transparantie te bewaren zullen alle NGT-zaden gelabeld moeten worden zodat landbouwers weten dat ze met NGT-zaden aan de slag gaan. In het voorstel staat geen verplichtte etikettering voor NGT1-planten.

Voor NGT2-planten gaan de parlementsleden akkoord met het behoud van de meeste vereisten van de huidige ggo-wetgeving, die tot de strengste ter wereld behoort, inclusief de toelatingsprocedure en verplichte etikettering van producten. Om de introductie en ontwikkeling van NGT2-planten te stimuleren, stemt het Europees parlement in met het versnellen van de risicobeoordelingsprocedure voor deze soort planten. “Er wordt verwacht dat ze zullen bijdragen aan een duurzamer landbouw- en voedselsysteem, maar het zogenaamde voorzorgsbeginsel moet gerespecteerd worden”, aldus het Europees parlement.

Daarnaast ondersteunen de Europarlementsleden ook het idee dat alle NGT-planten verboden moeten blijven in de biologische landbouwproductie, omdat hun compatibiliteit verder onderzocht moet worden. En ze willen ook dat de Europese commissie, zeven jaar na de inwerkingtreding van de wet, rapporteert hoe de perceptie van consumenten en producenten over de nieuwe technieken ontwikkelt.

Verbod op alle patenten

Net zoals de milieucommissie, de landbouwcommissie en heel wat milieu- en biolandbouworganisaties, wil ook het Europees parlement een totaalverbod op patenten voor alle NGT-planten, plantmateriaal, delen daarvan, genetische informatie en proceseigenschappen die ze bevatten. Hiermee willen ze een monopolie van grote spelers op de zadenmarkt, juridische onzekerheden, hogere kosten en nieuwe afhankelijkheden voor boeren en kwekers voorkomen.

Europarlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit/S&D) is tevreden over de bepalingen over labeling, traceerbaarheid en het verbod op patenten, maar mist wetenschappelijke onderbouwing en bescherming voor de landbouwers die niet met NGT willen werken. "Toch ben ik tevreden dat we de onderhandelingen met de Raad kunnen aanvatten en hoop op een goed akkoord en een stevig wettelijk kader met de nodige garanties."

Protest tegen versoepeling ggo-wetgeving aan kantoor landbouwminister Clarinval
Uitgelicht
Een veertigtal actievoerders trokken vrijdag naar het MR-partijhoofdkwartier. Ze hekelen dat federaal minister voor Landbouw David Clarinval weigert gesprekken te voeren met d...
26 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek