Protest tegen versoepeling ggo-wetgeving aan kantoor landbouwminister Clarinval

Een veertigtal actievoerders trokken vrijdag naar het MR-partijhoofdkwartier. Ze hekelen dat federaal minister voor Landbouw David Clarinval weigert gesprekken te voeren met de sector over de versoepeling van de Europese wetgeving over genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's). Eerder in januari werden reeds protesten gehouden tegen dit wetsvoorstel door actievoerders, bestaande uit bioboeren, natuurorganisaties en bezorgde burgers.

26 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 28 januari 2024 18:10 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
WhatsApp Image 2023-11-29 at 15.42.22

Federaal minister en vicepremier David Clarinval is bevoegd voor onder meer Landbouw en Democratische Vernieuwing in de federale regering-De Croo. De minister zit vanwege het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie sinds kort ook de raad van Europese landbouwministers voor.

"We vragen ons af waarom MR de vraag tot overleg van onder meer de Waalse boerenorganisatie Fugea straal negeert", aldus Birgit Haepers, biologisch tuinbouwer en medeorganisator van de actie. Ook consumentenorganisaties en ngo's worden volgens de actievoerders genegeerd door minister van Landbouw Clarinval. Zo zou milieuverenging Nature & Progrès, Union Nationale des Agrobiologistes Belges (UNAB) en de sectorvereniging voor de biologische landbouw- en voedingsketen Bioforum gesprekken hebben aangevraagd.

"Wij zijn hier vandaag om actie te voeren tegen de manier waarop MR de ggo-deregulering aan het doorduwen is binnen de EU. Dat doen ze op een heel erg ondemocratische manier", zegt Tijs Boelens, woordvoerder van Boerenforum. "Het neoliberale recept, dat we ook zien in vrijhandelsakkoorden zoals Mercosur, is oude wijn in nieuwe zakken. We moeten naar een ander landbouwbeleid en een andere economie.”

Vernieuwde wetgeving

De vernieuwde ggo-wetgeving zou de procedures voor de toelating van gewassen die gekweekt worden met nieuwe genomische technieken (NGT) vergemakkelijken. Het voorstel werd reeds goedgekeurd in de Europese landbouwcommissie en milieucommissie. In februari staat het dossier gepland om gestemd te worden in de plenaire zitting van het Europees Parlement. Parallel met die plenaire zitting zal ook de raad van landbouwministers van de lidstaten zich uitspreken over het voorstel.

Het is niet de eerste keer dat er actie gevoerd wordt tegen de versoepeling van de wetgeving. In november en december vorig jaar, maar ook eerder deze maand kwamen natuurorganisaties, bioboeren en bezorgde consumenten op straat. De bezorgdheden lopen uiteen. Naast de gezondheidsimplicaties en impact op de biodiversiteit, vrezen de bioboeren ook dat ze zelf niet meer aan de slag zullen kunnen gaan met veredeling en zich zullen moeten plooien naar de wetten van de grote industriële spelers. Daarnaast willen de bioboeren ook de vrijheid behouden om zonder ggo's aan de slag te gaan. Dat garanderen zal volgens hen worden bemoeilijkt als het risico op contaminatie bestaat. De organisaties betwisten ook dat de nieuwe regelgeving beter zou zijn voor het klimaat door gewassen klimaatbestendiger te maken. In het verleden hebben innovaties namelijk net geleid tot meer resistentie, klinkt het.

Karikatuur

Minister Clarinval benadrukt dat de deregulering van ggo's de kans kan bieden om de landbouw duurzamer te maken, minder water te verbruiken en het gebruik van gewasbescherming te doen dalen. De actievoerders maken een karikatuur van de Europese toekomstplannen, aldus Clarinval. "De zaken moet correct en wetenschappelijk voorgesteld worden. Wij blijven voortwerken om dit dossier tot een goed einde te brengen en zo de Europese landbouw groener en meer rendabel te maken."

Na EU-landbouwcommissie stemt ook milieucommissie in met nieuwe ggo-wet
Uitgelicht
De milieucommissie van het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met versoepelde procedures voor de toelating van gewassen die gekweekt worden met nieuwe genomische tech...
25 januari 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek