België schaart zich voorlopig achter EU-voorstel over NGT’s
nieuwsBelgië steunt onder voorbehoud het standpunt van de meerderheid van de lidstaten om de Europese wetgeving rond nieuwe genomische technieken (NGT’s) te versoepelen. Polen tracht momenteel onder zijn voorzitterschap om alle lidstaten op één lijn te krijgen over de toekomst van NGT’s in de EU. België stemt voorlopig in met de Poolse compromistekst maar uit nog enkele bezorgdheden, waarvan wordt gehoopt dat ze tijdens verdere onderhandelingen worden weggenomen.
Onder impuls van het Poolse voorzitterschap proberen de lidstaten momenteel een standpunt vast te leggen over het NGT-voorstel van de Europese Commissie. Eens het standpunt van de lidstaten gevormd is, kunnen de onderhandelingen opnieuw opgestart worden met het Europees parlement en de Commissie.
Op een coördinatievergadering tussen het Belgische federale niveau en de gewesten werd beslist om de Poolse compromistekst te steunen, in de hoop dat er nog bijsturingen gebeuren tijdens de onderhandelingen.
NGT zijn nieuwe technieken die het genetische materiaal van gewassen kunnen veranderen waardoor plantvariëteiten ontstaan die bijvoorbeeld droogte-resistenter zijn of minder meststoffen en gewasbescherming nodig hebben. In tegenstelling tot klassieke ggo's wordt er bij deze technieken geen vreemd gen geïntroduceerd. Omdat de EU-wetgeving momenteel geen onderscheid maakt tussen ggo’s en NGT’s, stelt de Europese Commissie voor om NGT-gewassen onder voorwaarden niet langer aan de strikte toelatingsprocedures voor klassieke ggo’s te onderwerpen. Over deze voorwaarden gaan al lange hevige discussies binnen Europa. De grootste struikelblokken is een verbod op patenten op NGT’s, de toelatingsprocedure en een etikettering van NGT-producten.

Ggo-tarwe voor menselijke consumptie goedgekeurd in VS
11 september 2024Vorig jaar heeft het Europees Parlement reeds zijn standpunt ingenomen. Met een kleine meerderheid stemden de Europarlementsleden in om de NGT-wetgeving te versoepelen, mits NGT’s uit de biologische landbouwproductie blijven, er een totaalverbod is op patenten voor NGT-plantmateriaal en er twee soorten toelatingsprocedures zijn voor NGT’s naar gelang het aantal aanpassingen die tijdens de genetische modificatie gebeurd zijn.
Al een jaar ligt de bal nu in het kamp van de lidstaten om een standpunt te vormen over de NGT-discussie. Tijdens het voorzitterschap van ons land werd het meerdere malen bediscussieerd, zonder resultaat. Toen Hongarije het voorzitterschap overnam werd de kwestie even geparkeerd, om nu terug opgenomen te worden door Polen. Polen was lang grote tegenstander om de NGT’s te deregulariseren uit schrik dat er een monopolie zou ontstaan van grote zaadbedrijven die patenten nemen op hun NGT-materiaal. Maar bij de start van het voorzitterschap koos het land voor een gematigder positie en gaf het aan de onderhandelingen zo snel mogelijk succesvol te willen afronden.
Heel wat milieu- en biolandbouworganisaties verzetten zich al jaren stevig tegen de gehele introductie van NGT's in de EU. Volgens hen zou het Poolse compromisvoorstel inhouden dat NGT-gewassen onder een patent op de markt mogen komen. “Patenten op gewassen zijn zeer ongewenst, omdat een handvol multinationals hiermee nog meer controle krijgt over zaden en de voedselketen”, luidt het. "Multinationals als Bayer, BASF, Corteva en Sinochem en hun lobbygroepen hebben jarenlang druk opgevoerd voor een dergelijke deregulering. Samen vertegenwoordigen deze meer dan 50 procent van de mondiale zaadhandel. Met dit voorstel zouden zij hun zin krijgen. Er zou ook geen sprake meer zijn van een vermelding op het etiket dat het om een NGT-product gaat. Dit betekent het een einde aan keuzevrijheid voor de consument. En wat als er iets fout gaat? Aansprakelijkheid is ook niet geregeld.”
In een gezamenlijke statement vragen onder meer Boerenforum, Broederlijk Delen en Bond Beter Leefmilieu aan ons land om niet mee te gaan het voorliggend voorstel: “Het zou een zeer slechte start zijn als de Belgische ministers verantwoordelijk voor gezondheid, consumentenzaken en ecologische transitie deze race to the bottom zouden accepteren.”

Bron: Belga