Ggo-tarwe voor menselijke consumptie goedgekeurd in VS
nieuwsDe Verenigde Staten heeft groen licht gegeven voor het telen van genetisch gewijzigde tarwe voor menselijke consumptie. Door de modificatie zou de tarwe beter bestand zijn tegen droogte. Hiermee komt het gewas in de VS in het rijtje terecht van reeds eerder toegelaten genetisch gemodificeerde gewassen zoals maïs en sojabonen. Ook Australië, een andere wereldleider in tarwe-export, zou interesse tonen. Daar werd eerder dit jaar ook de goedkeuring gegeven voor de menselijke consumptie van ’s werelds eerste genetische gewijzigde fruitsoort: de banaan.
De klassieke genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) zijn organismen waarbij het genetisch materiaal kunstmatig is gewijzigd door DNA van een andere plant te introduceren. De Europese Unie is eerder terughoudend op vlak van deze klassieke ggo’s. Sinds kort zet men wel de deur open voor nieuwe genoomtechnieken waarbij planten geen vreemd DNA in zich zouden krijgen.

Europese landbouwcommissie keurt nieuw ggo-wetsvoorstel goed
12 december 2023In feite is de teelt van enkele ggo-gewassen in sommige EU-landen wel mogelijk, maar het wordt hier zo goed als niet gedaan. Dat wil echter niet zeggen dat de Europese markt geen ggo’s in omloop heeft, want producten waarin ggo’s vervat zitten, worden wel geïmporteerd. De meeste geïmporteerde ggo’s die in Europa gevonden kunnen worden zijn katoen, maïs, sojabonen en oliehoudende zaden. Deze worden bijna uitsluitend gebruikt in diervoeder of kledij. Want in de Verenigde Staten, Azië en sommige andere landen worden deze gewassen op grote schaal geteeld.
Bioceres mag nu ook zijn tarwe toevoegen aan het lijstje van aanvaarde producten in de Verenigde Staten. Ook Australië zou interesse tonen en voert ondertussen veldproeven uit. Zowel Australië als de Verenigde Staten zijn wereldleiders in tarwe-export. De toegang van dit tarweras, die droogte gemakkelijker zou tolereren, zal gevolgen met zich meebrengen op de wereldwijde tarwemarkt. Al zullen de gevolgen nog niet onmiddellijk merkbaar zijn.
Volgens Bioceres zal het nog enkele jaren duren vooraleer het graan marktklaar is. “Het aanpassen van de genetica en het opschalen van de aanplant om genoeg zaden te hebben om in de VS te verkopen, zal twee tot drie jaar duren”, aldus Frederico Trucco, de CEO.
Intussen hoopt de CEO van Bioceres dat er nog meer consumenten en landen de diepgewortelde terughoudendheid ten opzichte van zijn ggo-product opzij zullen schuiven. Samen met de VS is Argentinië tot nu toe het enige land ter wereld waar de genetisch gemodificeerde tarwe geproduceerd mag worden. Directe consumptie van ggo’s heeft wereldwijd al vaker geleid tot felle weerstand bij consumenten, landbouwers en milieugroepen. Al is volgens Bioceres het verzet tegen hen al wat afgenomen door de steeds moeilijkere omstandigheden voor landbouwers om goede oogsten af te leveren, wat stijgende voedselprijzen en de wereldwijde hongersnood in de hand werkt.
Trucco liet weten dat nog niet aan het juichen is. "Het is niet omdat de regelgevers zeggen dat het op de markt mag komen, dat de voorkeur van de consument zomaar volgt. We zijn al een heel eind gekomen, maar we moeten nog een eind gaan", zodus de CEO.
Cavendish-bananen
Ondertussen is Australië volop aan het experimenteren met genetisch gewijzigde bananen. Eerder deze maand werd een nieuwe mijlpaal bereikt wanneer het eerste exemplaar kon geproefd worden. Wereldwijd is dit de eerste genetische gemodificeerde fruitsoort die goedgekeurd werd voor de teelt en de menselijke consumptie ervan.
Voor velen zou de ontwikkeling van deze QCAV-4-banaan een antwoord kunnen bieden op de crisis waarin de ‘Cavendish’-banaan zich in bevindt. De Cavendish-banaan domineert de wereldwijde export maar heeft overal te lijden onder een verwoestende schimmelziekte. De Australische bananenindustrie is al lange tijd zeer alert, met strenge bioveiligheidsmaatregelen, om de ziekte in te dammen. Deze inspanningen hebben tijd gewonnen voor wetenschappelijke ontwikkelingen zoals QCAV-4 . Deze genetisch gewijzigde banaan wordt nu geconfronteerd met de uitdagingen van marktacceptatie en wettelijke hindernissen.
De genetische gemodificeerde QCAV-4 banaan komt niet zomaar uit het niets. Het project werd al twintig jaar geleden opgestart en levert al minstens zeven jaar bananen op in een proefplantage. De bananen zouden gemodificeerd zijn met nieuwe genoomtechnieken. Daarbij zou één enkel gen gewijzigd zijn. Dat gen is in staat om de ziekteresistentie te regelen.

Bron: Belga / Reuters / The Guardian