Europese landbouwcommissie keurt nieuw ggo-wetsvoorstel goed

De Commissie Landbouw in het Europees parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie inzake nieuwe genoomtechnieken (NGT) goedgekeurd. “De landbouwcommissie schaart zich voluit achter het voorstel van de Europese Commissie om nieuwe veredelingstechnieken toe te laten op de Europese markt”, reageert Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v/EVP).

12 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 december 2023 18:05 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
europeseuniecommissie

Deze zomer heeft de Europese Commissie haar wetgevingsvoorstel bekendgemaakt om de nieuwe generatie genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) makkelijker op de markt toe laten. Met NGT’s zoals CRISPR/Cas9 kan men plantenvariëteiten sneller en gerichter creëren zodat gewassen beter tegen klimaatuitdagingen bestand zijn zoals droogte of plagen. De nieuwe genoomtechnieken resulteren in variëteiten die ook spontaan in de natuur zouden kunnen ontstaan zijn, of door klassieke veredelingstechnieken zoals zaadselectie en kruisingen.

De Europese Commissie benadrukt dat een vernieuwde wetgeving rond NGT’s nodig is om de voedselzekerheid en een gezond leefmilieu te garanderen. “Nieuwe technologieën kunnen niet alleen de veerkracht van de landbouw vergroten waardoor de EU minder afhankelijk wordt van de invoer van landbouwproducten, het kan ook de veerkracht van bosgrond vergroten. NGT’s kunnen het verlies van biodiversiteit en aantasting van het milieu tegengaan”, klinkt het.

Goedgekeurd

De landbouwcommissie in het Europees parlement schaart zich nu voluit achter het voorstel van de Europese Commissie met 34 stemmen voor, 11 stemmen tegen en 1 onthouding. “Met technieken zoals CRISPR/Cas9 kunnen we met zeer gerichte ingrepen veel sneller rassen met bepaalde eigenschappen bekomen. Denk bijvoorbeeld aan rassen die voedingsrijker zijn, beter overleven in zeer droge of natte omstandigheden, en beter resistent zijn tegen bepaalde ziektes”, duidt Vandenkendelaere. “Dit zijn verdelingstechnieken die ook in de natuur kunnen voorkomen, maar om hetzelfde resultaat te bereiken via klassieke veredeling zou er veel meer tijd nodig zijn. Dit proces versnellen draagt zonder twijfel bij aan een robuustere landbouw: zowel om het hoofd te bieden aan klimaatverandering en beter te kunnen telen, als om bijvoorbeeld het watergebruik of pesticidegebruik verder te beperken."

De goedkeuring van de landbouwcommissie kan op weinig enthousiasme rekenen bij Friends of Earth, een internationaal netwerk van milieubewegingen. De deregulatie van NGT’s zorgt al jarenlang voor controverse. “Er is nog geen onderzoek gedaan naar de interactie van nieuwe ggo’s met bijen en andere bestuivers, noch naar de manier waarop het verbouwen van ggo's het verlies aan biodiversiteit kan versnellen”, reageert Friends of Earth op het nieuws. Daarnaast is het netwerk, net zoals veel Nederlandse en Belgische bioboeren, het niet eens met de voorgestelde maatregelen rond etikettering van ggo’s. “Door nieuwe sommige ggo's uit te sluiten van de etiketteringsvereisten, kunnen consumenten, boeren en de hele voedselketen niet langer weten of de uiteindelijke voedselproducten die ze kopen nieuwe ggo’s bevatten of niet”, luidt het.

In de volgende stap zal het wetsvoorstel normaal gezien in februari 2024 in de milieucommissie gestemd worden, waarna het Europese Parlement er zich kan over buigen in een plenaire stemming rond april, voor het einde van de legislatuur.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek