Academici waarschuwen voor deregulering genetische manipulatie

Meer dan 70 academici roepen de ministers van Landbouw, Visserij en Milieu van de Europese lidstaten op om de deregulering van vele genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) af te wijzen. Ggo's die gemaakt zijn volgens nieuwe genoomtechnieken (NGTs) zouden onze voedselproductie een boost kunnen geven, met robuustere gewassen. Maar ook deze technologie heeft risico’s, waarschuwen de wetenschappers. Ze geloven evenmin dat de deregularisering van dit type ggo's zou stroken met de duurzaamheidsdoelen.

21 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 november 2023 22:34 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

De Europese Commissie wil de strikte regelgeving rond dit type ggo's flink afbouwen met een nieuw wetsvoorstel. Dat moet nu worden goedgekeurd door de Raad en het Europees Parlement, maar in een open brief vragen 70 academici om het voorstel af te wijzen. De deregulering zou namelijk veel te verregaand zijn.

Geen etikettering

“Als de Raad en het Europees Parlement het voorstel aannemen, dan zouden bijna alle nieuwe ggo's die momenteel in de pijplijn zitten groen licht krijgen voor de teelt en verkoop aan consumenten. Zonder dat er een risicobeoordeling voor de gezondheid of het milieu plaatsvindt”, waarschuwen de wetenschappers. De schrijvers van de open brief vinden het ook onkies dat er geen verplichte etikettering zou zijn voor deze ggo’s. Zo zouden Europese burgers dus niet kunnen aflezen of ze gewassen eten die gemanipuleerd zijn. Hoewel ggo’s niet noodzakelijk ongezond zijn, vinden de academici dat zo het voorzorgsbeginsel overboord wordt gegooid.

De briefschrijvers verwijten de Commissie dat ze een snelle goedkeuring wil van het voorstel voor deregulering, om zo te vermijden dat er een langdurig publiek debat kan plaatsvinden. Ze noemen het "niet bepaald een voorbeeld van democratische beleidsvorming.”

"Race naar de bodem"

Volgens de briefschrijvers moeten NGT’s dus nog steeds onderworpen worden aan veiligheidstests omdat slechts beperkte gen-wijzigingen steeds onverwachte veranderingen kunnen meegeven. Het argument dat ggo’s Europa sterker plaatst op het wereldwijde voedseltoneel, doen de academici af als een “race naar de bodem”, waarbij gezondheids-, milieu- en sociale zorgen "achteloos" van tafel worden geveegd.

De briefschrijvers trekken eveneens in twijfel dat ggo’s de boeren zouden helpen zich aan te passen aan klimaatverandering. “In werkelijkheid heeft het systeem van ggo-octrooien de concentratie in de voedselindustrie verder versterkt, bijgedragen aan een toenemend gebruik van giftige chemicaliën in de landbouw en de positie van kleine, zelfvoorzienende en biologische boeren ondermijnd”, schrijven de wetenschappers. “Als het voorstel zou worden aangenomen, zouden deze boeren alleen maar verder onder druk komen te staan. Biologische boeren zouden moeite hebben om hun velden ggo-vrij te houden. Bovendien, zoals de academici aangeven, kan klimaatbestendige landbouw niet worden gerealiseerd door genen te bewerken, maar moet het op een systemisch niveau worden aangepakt.”

Risico's

De brief vraagt dus een verwerping van het voorstel, omdat de academici geloven dat het niet zal bijdragen aan duurzaamheidsdoelen of klimaatbestendige landbouwsystemen. “Op economisch niveau zal het de agrochemische industrie alleen maar versterken, terwijl het potentiële risico's voor de gezondheid van mensen en het milieu met zich meebrengt en het levensonderhoud van kleine en biologische boeren verder destabiliseert”, aldus de activisten.

Ggo’s zijn net goed voor biolandbouw en biodiversiteit
Uitgelicht
Ruben Vanholme (VIB-UGent) plaatst enkele vraagtekens en kanttekeningen bij de beweringen van Lieve Vercauteren en Greet Lambrecht dat de toelating van CRISPR-gewassen in de E...
12 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek