Engeland staat genbewerkt voedsel toe in 2026
nieuwsVanaf volgend jaar zullen inwoners van Engeland genetisch bewerkt voedsel in de supermarkt vinden. Gewassen die ontwikkeld zijn via precisieveredeling onder de Genetic Technology Act 2023, zullen voor het eerst legaal verkrijgbaar zijn in Engeland. In Europa valt precisieveredeling via bijvoorbeeld CRISPR-Cas onder de ggo-wetgeving, waardoor producten die hieruit zijn voortgekomen niet zomaar kunnen worden verkocht.
De nieuwe wetgeving zal voorlopig enkel gelden in Engeland, dus niet in het volledige Verenigd Koninkrijk. Via precisieveredeling kunnen aangeboden gewassen smakelijker, gezonder en langer houdbaar gemaakt worden. In aanloop van deze wetgeving hebben universiteiten en particuliere bedrijven al een hele reeks producten ontwikkeld, waaronder brood met minder kankerverwekkende chemicaliën, ziektebestendige aardappelen, zoetere sla en langer houdbare aardbeien en bananen.
Vanaf 13 november kunnen ontwikkelaars een vergunning aanvragen om genetisch gemodificeerde gewassen voor menselijke consumptie of veevoer op de markt te brengen. De vergunningverlening zal naar verwachting ongeveer twee maanden in beslag nemen. De nieuwe producten zullen alleen in Engeland verkrijgbaar zijn, aangezien de gedecentraliseerde overheden nog geen steun hebben gegeven.

“Veredelingstechnieken mogen niet verengd worden tot NGT’s”
17 september 2024Genbewerking of genetische modificatie?
De Engelse wetgeving spitst zich toe op genbewerking waarbij men een gerichte aanpassing in het DNA doet. Het resultaat is een specifieke mutatie die in principe ook van nature zou kunnen ontstaan. De nieuwe Engelse wetgeving geldt niet voor klassieke genetische modificatie waarbij extern DNA geïntroduceerd wordt in een nieuw organisme.
Voor de Europese regelgeving worden zowel het aanbrengen van gerichte mutaties als het toepassen van klassieke genetische modificatie op dezelfde manier behandeld, wat betekent dat ze pas worden toegelaten op de markt als ze een uitgebreide veiligheidsbeoordeling, traceerbaarheid en etikettering hebben ondergaan.
"Engeland loopt nu voor op alle andere Europese landen"
Britse wetenschappers reageren positief op dit nieuws. In de Britse krant The Telegraph is coördinator van de denktank Science for Sustainable Agriculture Daniel Pearsall lovend over de nieuwe wetgeving. "Engeland loopt nu voor op alle andere Europese landen wat betreft het invoeren van progressievere regelgeving voor deze technologieën. Voor het eerst in meer dan 30 jaar tijd wordt er in dit land nieuwe wetgeving voorgesteld die het gebruik van genetische innovatie in de landbouw mogelijk maakt in plaats van verder te beperken.”
Ook de centrumlinkse minister van Voedselzekerheid en Plattelandszaken Daniel Zeichner is enthousiast. Zeichner zegt in The Telegraph dat precisieveredeling “essentieel is voor het welzijn van onze boeren én voor de voedselzekerheid van het Verenigd Koninkrijk".
De producten worden beoordeeld volgens een systeem met twee niveaus, waarbij Tier 1 gewassen als laag risico worden bestempeld en sneller worden behandeld, terwijl Tier 2 gewassen met grotere samenstellingsveranderingen grondiger moeten worden geëvalueerd. Het Britse voedselagentschap FSA krijgt een adviserende functie, maar de goedkeuringen worden uiteindelijk door ministers toegekend.
Wat met België?
In België zijn genetisch gewijzigde gewassen zeldzaam, net als in de rest van Europa. Dat komt omdat de wetgeving zo streng is, stelt ILVO-onderzoeker Katrijn Van Laere. Het opmaken van de nodige dossiers en risicoanalyses is tijdrovend en duur, waardoor vaak alleen de grotere bedrijven ggo-producten op de markt brengen. “CRISPR-Cas is echter een technologie die zeer toegankelijk is, ook voor kleinere bedrijven. Moest de Europese wetgeving het toelaten, zouden we ook meer kleinere bedrijven hebben die er gebruik van maken.”
Dat heeft ook een impact op het type gewassen die vandaag het voorwerp zijn van genbewerking. “In Europa zien we vooral genbewerkte producten in de categorie van economisch belangrijke gewassen, zoals graan, maïs en soja. Moest de wetgeving versoepelen, zullen ook andere sectoren, zoals sierteelt- en groentesector, er volop met CRISPR/Cas aan de slag gaan.”
Niet te onderscheiden van mutatie in de natuur
Is de huidige Europese wetgeving dus onterecht? “Puur wetenschappelijk bekeken zijn de mutaties die we aanbrengen via CRISPR-Cas-technologie niet te onderscheiden van een mutatie die ook in de natuur voorkomt. Dat maakt de huidige wetgeving rond CRISPR-Cas moeilijk te handhaven, want je kan niet aantonen of een mutatie in het labo of de natuur is gebeurd.”
Volgens Van Laere kan deze technologie echter wel een extra innovatieve tool zijn die de veredeling van planten kan versnellen, en op die manier sneller kan inspelen op de noden die er vandaag zijn rond voeding en klimaatverandering.

Protest tegen versoepeling GGO-regels: “Gezondheid, milieu en keuzevrijheid staan op het spel”
nieuwsBron: Eigen berichtgeving