Bioboeren en natuurgroepen in protest tegen vernieuwde ggo-wetgeving

Nederlandse en Belgische bioboeren trokken woensdag samen met enkele milieu-organisaties naar Brussel om te protesteren tegen het Europees wetsvoorstel dat nieuwe genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) zoals CRISPR-CAS wil dereguleren. Onder meer de labelingsplicht zou wegvallen voor sommige producten waarbij planten met nieuwe genoomtechnieken (NGT's) gebruikt worden. Bij deze eindproducten zou het dan onmogelijk zijn voor consumenten om een onderscheid te maken wat ggo-vrij en niet-ggo-vrij is.

29 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 november 2023 19:06 Ruben De Keyzer
WhatsApp Image 2023-11-29 at 15.42.22

Onder meer Voedsel Anders, BoerenForum, VELT, Vitale Rassen en BioForum vzw sluiten zich aan bij de protestactie van Demeter vzw. “Niemand zal nog weten of hij of zij ggo’s op zijn bord krijgt”, zegt bioboerin Greet Lambrecht van Vitale Rassen vzw. “Nochtans is dat cruciaal. Als het Europa menens is met de groei van biologische landbouw, dan moet ze waterdichte garanties bieden dat de biosector ggo-vrij kan blijven werken. Het huidige voorstel biedt die garantie niet.” 

Volgens de actievoerders bedreigt de nieuwe wetgeving eveneens de veredelaars die nieuwe gewasvariëteiten ontwikkelen. “Patenten op eigenschappen verkregen met nieuwe ggo’s zullen de vrijheid van het veredelen onder druk zetten. Wat het eens zo erg maakt, is dat de Europese Commissie momenteel ook aan een wet timmert die de vrijheid voor het gebruik en uitwisselen van zaden verstrengt”, klinkt het.

"Neveneffecten te weinig onderzocht"

De actievoerders verwijten gentechbedrijven eveneens om niet transparant te zijn over de risico’s van nieuwe gentechnieken. “De voedingswaarde of de toxiciteit van gewassen kan onbedoeld wijzigen”, zegt Boer Tijs Boelens, woordvoerder van Boerenforum. “Zulke neveneffecten zijn tot op vandaag amper onafhankelijk onderzocht, maar toch stelt de Europese Commissie dat de meeste nieuwe ggo’s veilig zouden zijn. Europa gooit met andere woorden zijn eigen voorzorgsprincipe overboord.”

Volgens de actievoerders gaat dit voorstel in tegen de wil van de Europese consument. “Het getuigt van een Europa dat niet kiest voor de mensen, maar voor de winst van enkele beursgenoteerde bedrijven”, zegt Boelens. “In plaats van te rekenen op niet-bewezen technieken kunnen we ons beter richten op systeemgebaseerde oplossingen, zoals biologische en agro-ecologische landbouw. Die hebben hun waarde al getoond.”

NGT's

Het nieuwe wetsvoorstel richt zich op de nieuwe generatie ggo's die zijn ontwikkeld met NGT’s. Hiermee kan men onder meer gewassen resistenter maken tegen plagen of droogte. De Europese Commissie deelt in het wetsvoorstel planten die verkregen zijn via NGT’s op in twee categorieën: NGT-planten die vergelijkbaar zijn met natuurlijk voorkomende of conventionele planten en NGT-planten met complexere modificaties. De planten uit de tweede categorie zullen het uitgebreidere proces van de ggo-richtlijn doorlopen. Voor de eerste categorie geldt dit niet. De Commissie benadrukt dat een versoepeling van de wetgeving rond NGT’s nodig is om de voedselzekerheid en een gezond leefmilieu te garanderen. Volgens de actievoerders zal dit echter het omgekeerde bereiken.

Het wetsvoorstel van de Europese Commissie rond NGT kadert in een breder voorgesteld pakket van maatregelen dat een duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen stimuleert. Naast dit wetsvoorstel is ook een wet inzake bodemmonitoring voorgesteld die onder meer een duurzaam bodembeheer stimuleert en nieuwe maatregelen om voedsel- en textielafval te verminderen.

WhatsApp Image 2023-11-29 at 15.43.16
SALV: “EU-voorstel over nieuwe genbewerkingstechnieken zo snel mogelijk implementeren”
Uitgelicht
“Een stimulerend Europees regelgevend kader voor nieuwe genbewerkingstechnieken (NGT’s) is welkom als tool om de duurzaamheidsdoelen van de Green Deal te realiseren en tegelij...
26 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek