Europese Commissie bereidt versoepeling ggo-wetgeving voor

nieuws

Sommige genetisch gemanipuleerde voedingsproducten zouden in de toekomst zonder label op de Europese markt mogen verkocht worden, toch als het afhangt van de Europese Commissie. Dat blijkt onder meer uit voorlopige plannen van de Commissie voor een herziening van de regels over genetisch gemanipuleerde organismen (ggo).

21 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 juni 2023 12:41

Volgens plannen die het Duitse persbureau DPA kon inkijken, zouden bepaalde genetisch gemodificeerde planten uitgezonderd worden van de strikte Europese regelgeving omtrent ggo’s. Technieken zoals bijvoorbeeld CRISPR/Cas9 waarbij het resultaatproduct ook kan ontstaan door bijvoorbeeld natuurlijke selectie of kruiskweek zouden voortaan belanden in een zogenaamde ‘categorie 1 van planten gekweekt met nieuwe technieken’. In de ontwerpplannen zou geschreven staan dat de lidstaten planten van dit type niet mogen verbieden of de verkoop niet mogen beperken met extra voorwaarden.

Via CRISPR/Cas9 kan het genetisch materiaal van een organisme doelgericht aangepast worden op een specifieke plaats in het genoom. Zo kunnen planten onder meer extra weerbaar gemaakt worden tegen droogte en plagen.

Voor- en tegenstanders

Maar deze nieuwe genbewerkingstechnieken stuiten al langer op kritiek. De discussie flakkerde op in 2018 toen het Europees Hof van Justitie besliste dat nieuwe genbewerkingstechnieken onder de strenge ggo-wetgeving van 2001 vallen. Maar de Green Deal en de Farm-To-Fork-strategie zetten de deur op een kier voor de Europese Commissie om de omstreden regelgeving rond ggo's te herzien. Tegenstanders van deze gentechnieken, waaronder veel ngo’s en milieuorganisaties, trekken daarom aan de alarmbel. Eerder dit jaar hebben verschillende ngo’s nog een petitie tegen een ggo-deregulering overhandigd aan het Europees Parlement in Brussel.

Volgens Europarlementslid Karl Bär van de Duitse groenen komt dit neer op "een frontale aanval" op het model van de Europese landbouw. "Planten met tot 20 genetische veranderingen zouden aanzien worden als een equivalent van conventioneel gekweekte planten", meent het Duits parlementslid. “Dit voorstel zou het einde van de biologische landbouw betekenen. Bioboeren zouden almaar meer inspanningen moeten leveren om besmetting met overwaaiende genetisch gemanipuleerde zaden te vermijden. De lidstaten zouden ook geen maatregelen meer kunnen nemen om biologische landbouw en ggo-vrije gebieden te beschermen.”

Verwacht wordt dat de Commissie haar voorstellen in juli officieel zal presenteren.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek